Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets licensjakt efter lodjur är igång

Den 1 mars, inleds årets licensjakt efter lodjur. I Värmlands län får högst 6 lodjur fällas och jakten får bedrivas i hela länet. Inför och under jakten är det viktigt att alla som deltar vet vilka villkor som gäller. Alla villkor kopplade till jakten finns angivna i beslutet nedan.

Jakten avbryts om tre honor fälls

Med syfte att skydda lodjurens reproduktionsförmåga har Länsstyrelsen infört en så kallad honkvot: av de lodjur som fälls får högst tre lodjur vara honor som väger över 14 kilo.

Rapportera in fällt eller påskjutet djur

Fällt eller påskjutet lodjur ska anmälas snarast och inom en timme från den tidpunkt som djuret fällts eller påskjutits. För anmälan om fällt eller påskjutet lodjur, ring: 010-224 71 60, knappval 2.

Alla fällda lodjur ska besiktas av länsstyrelsen. Skytten blir i samband med anmälan om fällt lodjur anvisad en tid och plats för besiktningen. På grund av det ekonomiska läget kan skytten i år behöva åka lite längre för att genomföra besiktningen.

Information om återstående tilldelning

För meddelande om återstående tilldelning ringer du länsstyrelsens telefonsvarare: 010-224 71 60 Länk till annan webbplats., knappval 1.

För att få SMS om återstående tilldelning sms:ar du texten: Spara(mellanslag)Förnamn(mellanslag)Efternamn(mellanslag)Lodjursjakt2024 till 073-123 89 90 Länk till annan webbplats., eller till 0046731238990 Länk till annan webbplats. om du har utländskt abonnemang.

Regler för användning av motorfordon

Under licensjakten är det tillåtet att använda motorfordon för att söka efter spår på befintliga vägar och skoterleder. Undantaget ger inte rätt att från motordrivet fordon skjuta, förfölja eller genskjuta djuret.

Regler för hundanvändning

Högst två hundar som ställer eller förföljer ett och samma lodjur får användas samtidigt. Hundarna får inte bytas ut under jakt efter ett och samma lodjur under en och samma dag. Som vid all annan jakt får viltet inte utsättas för onödigt lidande.

Beslut om licensjakt på lodjur i Värmlands län.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss