Trugåsen
På reservatets åsrygg gömmer sig en gammal säterled. Utmed den finns fina utsiktspunkter där kan du se ut över skogklädda berg och dalafjäll.

Foto: Fredrik Wilde.
Naturreservatet består av en bergssida som sluttar mot öster. Området är svårtillgängligt då det till stora delar är blockrikt och består av branter. Den oländiga terrängen gör att området är relativt ostört vilket uppskattas av flera olika arter bl.a. lodjur.
Naturreservatet bildades för att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Nu får skogen utvecklas fritt.
Skogen i Trugåsen domineras av gran men på höjderna växer mer tall. Området är tidigare påverkat av brand och av äldre skogsbruk. I området finns döda, stående och liggande träd i alla nedbrytningsstadier och grovlekar. Den höga andelen död ved, branta stenytor och källflöden ger en bra livsmiljö för sällsynta mossor, lavar och svampar. Exempel på ovanliga arter är violettgrå tagellav Bryoria nadvornikiana och rynkskinn Phlebia mellea som är en vedsvamp.
Rörligt markvatten gör att även intressanta kärlväxter trivs i reservatet.
Föreskrifter
Det är förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur, t ex skalbaggar, snäckor och fjärilar,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd, stående och omkullfallna träd, och buskar,
- utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar,
- framföra fordon, exempelvis cykel, traktor, snöskoter och terränghjuling (sk fyrhjuling),
- elda annat än på anvisad plats.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
Kontakt
Fakta
Bildat: 2013
Storlek: 98 hektar
Markägare: Staten, Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Rubrik
Text
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.