Torgilsrudsälven
Fritt rinnande vattendrag med hög grad av naturlighet.

Torgilsrudsälven under vårvintern. Foto Per Gustafsson.
Torgilsrudsbäcken är en av länets mest värdefulla vattendrag, med viktiga strukturer som översilade klippor, strömnackar, höljor, steniga bottnar, block och stora stenar, svämzoner, död ved i vattendraget och syrerikt snabbt strömmande och ibland forsande vatten. Vattendraget flyter både genom skogs- och jordbruksbygd. Tidigare förekom flottning och det finns en hel del kulturspår i anslutning till dammen vid
Björnerud, bla lämningar från smedja, flottning, kvarn och bebyggelse.
Djur och växter
ITorgilsrudsälven finns en population av reproducerande flodpärlmussla. Arten har höga krav på sin omgivning och därför är den klassad som EN, starkt hotad, av ArtDatabanken. För att föryngringen ska fungera krävs reproducerande bestånd av lax eller öring, ett permanent vattenflöde, relativt hög vattenhastighet och klart, syrgasrikt, näringsfattigt vatten med stabila pH-förhållanden, förhållanden som uppfylls i Torgilsrudsbäcken.
En annan art med höga krav på sin omgivning är flodkräftan, med hotkategori CR, akut hotad. Förutom höga krav på livsmiljön så är flodkräftan känslig för kräftpest och predation av mink.
Tillgången på död ved i vattendraget är en förutsättning för den starkt hotade, (hotkategori EN) timmerskapanian. Timmerskapania är en liten mossa som växer på hård död ved som tidvis översvämmas. Man kan hitta arten intill vattendrag och tjärnar i skuggigt läge och den och andra arter med samma krav på sin livsmiljö hotas därför att skogsklädda stränder med mycket död ved har minskat och fortsätter att minska.
På land kan man bl.a. hitta grön sköldmossa, som växer på stubbar, grova rötter och lågor av olika trädslag. Arten är fridlyst.
Föreskrifter
Utöver vad som annars gäller i lagar och författningar är det i naturreservatet
förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och
buskar, - framföra fordon,
Utan länsstyrelsen tillstånd är det också förbjudet att:
- i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar.
Serviceinformation
Kontakt
Fakta
Bildat: 2016
Storlek: 20 hektar
Markägare: Privat och Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Rubrik
Text
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.