Reservatet utgörs av det naturskogsklädda berget Gartosofta. Namnet kommer troligen från finskans "björnhuvud". I profil kan man ana ett björnhuvud.
Gartosofta sett från Ivana. Foto: Jan Wirtberg.
Ungefär 2 km åt nordost ligger ett annat berg med naturskogsreservat, nämligen Ivana. Mellan bergen har den forntida "Finnskoga issjön" haft ett utlopp vilket kan spåras i speciella ytformer i trakten. En av dessa former är den lilla slingrande ås som, omgiven av långsmala våtmarker, bildar reservatets östra gräns.
Reservatet Gartosofta bildades för att bevara och utveckla naturskogsstrukturer, biologisk mångfald samt bevara geologiskt intressanta ytformer. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Den rika växtligheten kommer av att berggrunden (hyperit) är gynnsam för växterna. Här växer nordliga och sydliga arter sida vid sida. Till de nordliga räknas tex torta, fjällbräcka och fjälldunört. Strutbräken, lundstjärnblomma och blåsippa hör till de sydliga arterna. Flera orkidéarter har hittats däribland grönyxne och korallrot.
Fjällvråk vistas i området och lavskrikan dyker upp då och då. Tjäder och järpe trivs i skogen men även lundsångare och mindre flugsnappare har noterats.
Skogsbrant i Gartosofta. Foto: Jan Wirtberg.
Vid parkeringen finns en informationstavla.
En kortare slinga om 800 m finns i reservatet. Från Gartosofta kan man via led nå naturreservatet Ivana ca 2 km bort.
Det är förbjudet att:
Organiserat utnyttjande av området såsom undervisning, turism m.m. samt naturvetenskapliga undersökningar skall ske i samråd med länsstyrelsen.
Bildat: 2001
Storlek: 68 hektar
Markägare: Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen Värmland
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.