Höga flöden i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

11 mar 2024 klocka 08.30 - 12.30

Nyfiken på aktörssamverkan i en framtida nationalpark i Nämdöskärgården?

Bild från luften på en man som  sitter vid  ett rött tält och en kajak på en låg klippudde i ytterskärgården en solig sommardag, 

Kajakläger på Långviksskär. Foto: Claes Grundsten.

Har du eller är du intresserad av att erbjuda aktiviteter för besökare i, eller i direkt anslutning till, det område som föreslås bli nationalpark Nämdöskärgården? Varmt välkommen till två träffar under våren.

Länsstyrelsen bjuder, tillsammans med Naturvårdsverket och Centrum för naturvägledning, in till träffar om aktörssamverkan med anledning av förslaget om att bilda en nationalpark i Nämdöskärgården i Stockholms skärgård.

Inbjudan riktar sig till dig som erbjuder eller är intresserad av att erbjuda aktiviteter för besökare i, eller i direkt anslutning till, området som föreslås bli nationalpark – och som vill samverka med nationalparken.

Under träffarna berättar vi om Sveriges nationalparker, vad vi vill med dem och hur vi jobbar med samverkan i och kring nationalparker i hela landet. Vi berättar också om vad vi som blivande förvaltare vill kunna erbjuda våra besökare i just Nämdöskärgårdens nationalpark. Vi pratar om hur vi kan samarbeta för att skapa riktigt bra och hållbara upplevelser och vad det innebär att formellt och praktiskt vara samarbetspartner med en nationalpark.

Målet med träffarna är att tillsammans utforska vilket intresse det finns för att vara ambassadör för nationalparken samt hur fortsatt samverkan och framtida samarbetsavtal kan utformas.

Träffarna är även en möjlighet för dig att redan nu träffa och inspireras av andra som driver eller planerar verksamhet i eller runt området.

Vill du vara med?

Inbjudan avser två träffar under våren 2024. Deltagande vid den andra träffen (med gemensam resa i området) förutsätter att du deltagit vid den inledande introduktionsträffen.

11 mars 2024, kl. 8.30–12.30 (digitalt via Zoom)

  • Första tillfället sker digitalt och ger en introduktion till aktörssamverkan och förslaget om en nationalpark i Nämdöskärgården.

    Under mötet får du övergripande kunskap om Sveriges nationalparker, förslaget till nationalpark i Nämdöskärgården och vad vi hoppas att besökarna ska få uppleva i området. Vi berättar också hur aktörssamverkan och partnerskap fungerar i och kring andra nationalparker. Vi kommer att diskutera i grupper vad det kan innebära att vara ambassadör och samarbetspartner med nationalparken. Mötet avslutas med att vi gemensamt ringar in vad vi vill veta mer om när vi ses vid nästa tillfälle, och om det finns intresse från några av er att bidra till programmet på exkursionen.

16 april 2024, cirka kl. 8.00–16.00 (på plats i området)

  • Andra tillfället planeras en gemensam heldagsexkursion i Nämdöskärgården.

    Under dagen fördjupar vi gemensamt kunskapen om området och sätter oss in i hur det är att uppleva området utifrån besökarens perspektiv. Vi vill också skapa tillfälle att nätverka och att på plats diskutera vad samverkan kan bidra till och hur den kan utformas.

    Agendan för dagen sätts först efter den 11 mars men kommer innehålla både guidningar och information om konkreta åtgärder som planeras och möjlighet till inspel och samtal om dem samt om de värden förvaltningen planerar att lyfta. Länsstyrelsen ordnar med båttransport till och från området. Antalet deltagare kan komma att begränsas av tillgång av plats på båten. Behöver vi begränsa antalet deltagare kommer vi i första hand bara erbjuda en plats per aktör eller företag för att ge möjlighet för så många att delta som möjligt. I andra hand kommer vi att prioritera de aktörer och företag som har aktiviteter för besökare i området idag.
Var:
Digitalt möte via Zoom. Möteslänk skickas till anmälda deltagare före mötet.
Kostnad:
Ingen kostnad. Vid exkursionen den 16 april ordnar Länsstyrelsen med båttransport. Deltagare ansvarar för egen mat och dryck samt lämplig klädsel utifrån väder.
Sista anmälningsdag:
07 mar 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Sista anmälningsdag är den 7 mars klockan 23.59.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss