Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Öka kunskapen om natur och djur – nu erbjuds kursen naturkunnig.se även i Södermanland

En groda i vatten med gröna växter runtomkring.

Intresset är stort för Länsstyrelsernas kostnadsfria utbildning naturkunnig.se. Redan har närmare 3500 deltagare registrerat sig i pilotlänen och mer beräknas det bli när den i år erbjuds av länsstyrelserna i alla Sveriges län. Därmed finns utbildningen numera även tillgänglig i Södermanland för den som vill öka sina kunskaper om den svenska naturen.

Genom att ge deltagarna grundläggande kunskaper om den svenska naturen vill vi skapa ett intresse och engagemang. Det i sin tur kan leda till att de väljer att bli så kallade naturobservatörer och börja rapportera arter och andra observationer, säger projektledaren Nicklas Jansson, biolog vid Länsstyrelsen Östergötland.

Utbildningen ska öka intresset och kunskapen om växter och djur hos allmänheten. Men det finns också en förväntan att få fler att registrera och rapportera iakttagelser gjorda i naturen och på så sätt underlätta för länsstyrelserna och andra att få tag i duktiga inventerare.

I år utökas utbildningen med två filmade digitala fältguidningar. En film förklarar till exempel hur du systematiskt kan studera vår- och hösttecken, så kallad fenologi. Och en annan, hur det går till när man studerar och rapporterar grodor och andra hotade djurarter.

Vad är naturkunnig.se?

Naturkunnig.se är en internetbaserad utbildning för att utbilda allmänheten och entusiasmera den att intressera sig för naturen.

Naturkunnig.se togs fram 2021 för att ta vara på naturintresset i svallvågorna av pandemin. Då lanserades det som ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Östergötland, Örebro, Västra Götaland, Jönköping och Kronoberg samt Naturvårdsverket, Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet (Artdatabanken och Naturens Kalender).

När den nya versionen av naturkunnig.se släpptes igår den 6 mars hade fyra nya delmoment adderats till kursen. Nu finns kursen tillgänglig i hela Sverige.

Naturkunnig.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Nicklas Jansson

Projektledare för naturkunnig.se och bilog på Länsstyrelsen Östergötland

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss