Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Per Wallentin tar emot Sörmlands innovationspris för Energiklockan

Vinnare och landshövding står framför flaggor inomhus.

Per Wallentin, Beatrice Ask, Bodil Odre och Emil Wallentin under SKAPA-prisutdelningen. Foto: Annika Backlund, Länsstyrelsen.

Landshövding Beatrice Ask delade den 6 oktober ut SKAPA:s länspris 2023 till produktchef Per Wallentin och vd Emil Wallentin för den innovativa produkten Energiklockan.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Fredag den 6 oktober hölls en prisceremoni med efterföljande lunch på länsstyrelsens residens i Nyköping. Prisutdelare var landshövding Beatrice Ask och ordförande för Skapa:s länsjury Bodil Odre.

Årets vinnare av SKAPA:s länspris för Södermanland är Per Wallentin med produkten Energiklockan som visar elpriset och underlättar för konsumenten att vara energieffektiv. Emil Wallentin är vd för Waltrix AB. Klockan lanserades den 24 november 2023. Sedan dess har de även fått utmärkelsen ”Årets nyföretagare i Södertälje”.

- Det är en jättefin ära att få SKAPA-priset. Vi fokuserar nu på produktion och utveckling och att etablera oss på marknaden. Här får vi bekräftelsen att vi är på rätt väg. Så det är verkligen en stor klapp på axeln för oss att jobba vidare och kämpa på, säger Per Wallentin, produktchef på Waltrix.

Länsvinnarna går vidare till rikstävlingen, där utdelningen av de nationella SKAPA-priserna sker i november.

Ur juryns motivering

”Per Wallentin med sin Energiklocka har utvecklat en produkt som på ett enkelt och överskådligt sätt kan visa när elpriset är lågt, så att vi kan t.ex. starta tvättmaskinen eller när det är högt, då vi kan gå ut och ta en promenad. Den är inställningsbar och ändrar färg vid olika nivåer av elpriset, t.ex. grönt när det är lågt och rött vid högt pris.

Detta är en aktuell och tidsenlig produkt med utmärkta visualiseringsmöjligheter, som gör det lättare för barn att förstå miljötanken i detta sammanhang.

Denna produkt har idag inga konkurrenter och utvecklingspotentialen är hög.

Per Wallentin är en värdig vinnare av Skapas länspris 2023.”

Länsjuryn i Södermanland består av: Bodil Odre, Oppinova, Inger Åckander, ALMI, Thomas Lövgren, VD för Rygg och Ledkliniken och Lennart Larsson, KLG Konsult AB.

Fakta SKAPA-priset

  • SKAPA:s länspris består av ett diplom och 5000 kr från Agne Johanssons Minnesfond. Samtliga länsvinnare har chans att även vinna det nationella SKAPA-priset på 200 000 kronor.
  • SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer.
  • Stiftelsen SKAPA bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Kontakt

Karin Eriksson

Pressansvarig

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss