Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bekräftat fall av kaningulsot i Nyköping

Vildkanin i gräset.

Foto: Mostphotos. Bilden är inte på kanin i Nyköping.

Kaningulsot har bekräftats av SVA i centrala Nyköping efter att ett 20-tal kaniner påträffats döda. Länsstyrelsen uppmanar nu alla kaninägare att tänka extra på smittskyddet och eventuell vaccination då sjukdomen är mycket smittsam för andra kaniner och harar.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har bekräftat fall med kaningulsot centralt i Nyköping. Det är ett 20-tal vildkaniner som påträffats döda under de senaste 14 dagarna och vid analys av en av de döda vildkaninerna kunde kaningulsot konstateras. Länsstyrelsen uppmanar nu alla kaninägare att tänka extra på smittskyddet då sjukdomen är mycket smittsam. 

Smittspridning kan ske via direktkontakt men även via infekterat material och insekter. Viruset har god överlevnadsförmåga och kan lätt överföras med utrustning, färskt gräs, hö samt kläder och skor. Om kaniner blir sjuka så dör de flesta utan föregående symtom eller så insjuknar de med hög feber och aptitlöshet följt av död 12-36 timmar senare. Hos vissa kaniner ses även blodtillblandat flöde från nosen eller neurologiska symtom.

Kontakta din veterinär om du har kaniner som plötsligt dör eller som har symtom på sjukdom. Veterinären kan även hjälpa till med vaccination mot kaningulsot.

Om man hittar döda vildkaniner så är SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) intresserade av att få in dem för analys. Allra enklast är att använda tjänsten rapportera vilt:

Rapportera sjuka/döda vilda djur - Rapporteravilt (sva.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss