Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sörmlandsmedaljen 2022 tilldelas Louise Chatteli

Länsrådet Johanna Sandwall, pristagare Louise Chatteli, Landshövding Beatrice Ask, Johan Lagerholm representant för Insynsrådet samt hästen Hannibal.

Länsrådet Johanna Sandwall, pristagare Louise Chatteli, Landshövding Beatrice Ask, Johan Lagerholm representant för Insynsrådet samt hästen Hannibal.

Sörmlandsmedaljen 2022 går till Louise Chatteli. Hon får utmärkelsen för sitt ideella arbete där hon med hjälp av sina sällskapsdjur bidrar till att förbättra barns och vuxnas välbefinnande i svåra sjukdomsrelaterade situationer.

Sörmlandsmedaljen delas ut för att hedra personer med anknytning till Södermanlands län och som har utfört betydelsefulla insatser för länet. Louise Chatteli mottog medaljen av landshövding Beatrice Ask vid en ceremoni vid slottsstallet i Sparreholm den 26 oktober.

Louise Chatteli har på eget initiativ och helt ideellt utbildat sina sällskapsdjur till speciella uppgifter som hjälper människor i svåra situationer. I teamet ingår lusitano hingsten Hannibal, hunden Chip, kaninen Lillefot, minishettisen Snöboll och ponnyn Shadow som tillsammans går under namnet ”Sjukhushästen & hans vänner”.

- Den här medaljen betyder otroligt mycket och är ett slags erkännande att djur har en stor betydelse i samhället. Man kan inte få medalj eller pris för att hjälpa andra människor för det är en del av att vara människa, säger Louise Chatteli.

Djuren hjälper till med alltifrån att avdramatisera läkarbesök till att ge närhet och trygghet i svåra stunder. Louise Chatteli möter barn och vuxna i alla faser av sjukdomsprocessen, från nyligen ställd diagnos till mer senare stadier av sjukdom.

- Med sitt engagemang har Louise Chatteli visat hur viktiga och värdefulla de ideella krafterna är för ett samhälle och för människors välmående. Hennes verksamhet sätter också ljus på den betydelsefulla hästnäringen i vårt län, säger Beatrice Ask.

Louises verksamhet Chatteli Horse Academy har sitt säte på Sparreholms slott. Vid sidan om det ideella arbetet undervisar Louise i frihetsdressyr, trickträning, unghästträning och miljö- och trygghetsträning.

Pristagare Louise Chatteli står utomhus med hästen Hannibal, i ena handen håller hon upp Sörmlandsmedaljen. I bakgrunden syns gula träd och en del av Sparreholms slott.

Louise Chatteli tilldelas Sörmlandsmedaljen 2022 för sina insatser där sällskapsdjur är med och hjälper människor i svåra situationer. I teamet ingår bland annat lusitano hingsten Hannibal.

Landshövding Beatrice Ask lämnar över Sörmlandsmedaljen och en bukett blommor till pristagaren Louise Chatteli inne i ett ridhus.

Landshövding Beatrice Ask lämnar över Sörmlandsmedaljen till pristagaren Louise Chatteli inne i ridhuset vid slottstallet intill Sparreholms slott.

Louise Chatteli håller står utomhus och håller i en vit kanin. I bakgrunden syns gula träd och delar av Sparreholms slott.

Även kaninen Lillefot ingår i Louise Chattelis team av sällskapsdjur som bidrar till att förbättra barns och vuxnas välbefinnande i svåra sjukdomsrelaterade situationer.

Hästnäringen

Hästnäringen i Södermanland omsätter ca 883 miljoner och sysselsätter ca 467 personer. (Källa: Hästnäringen-i-siffror.se, 2019)

Sörmlandsmedaljen

Sörmlandsmedaljen instiftades 2009 av dåvarande landshövdingen i Södermanlands län Bo Könberg. Syftet med Sörmlandsmedaljen är "att hedra personer eller föreningar med anknytning till Södermanlands län som utfört betydelsefulla insatser”. Medaljören utses av Länsstyrelsens insynsråd.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss