Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Innovationspris till företag som kompletterar hemtjänsten

Landshövding Beatrice Ask står till vänster om SKAPA:s länsvinnare Muhib Lafta, till höger om honom står Bodil Odre från juryn. Bredvid dem syns länsstyrelsens flagga, Svenska flaggan och roll-ups.

Landshövding Beatrice Ask, SKAPA:s länsvinnare Muhib Lafta och Bodil Odre från länsjuryn, vid prisutdelningen på Residenset i Nyköping.

Muhib Lafta, grundare av företaget Happylife AB, fick den 7 oktober ta emot Stiftelsen SKAPA:s länspris av landshövding Beatrice Ask.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, vars syfte är att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Fredag den 7 oktober hölls en högtidlig prisceremoni med efterföljande lunch på länsstyrelsens residens i Nyköping. Prisutdelare var landshövding Beatrice Ask.

Årets vinnare av SKAPA:s länspris för Södermanland är juriststudenten och tidigare Eskilstunabon Muhib Lafta, grundare av Happy Life AB. Företaget driver en icke medicinsk hemtjänst som utförs på efterfrågan från de äldre och innefattar exempelvis IT-tjänster, hjälp med vardagssysslor eller utflykter och promenader.

Företaget har som mål att hålla äldre människor aktiva och hjälpa dem med vardagssysslor som inte ryms inom ordinarie hemtjänst. Den som vill anlita Happylife bokar tid via företagets hemsida. Varje ny kund erbjuds en noggrann matchning så att medarbetaren blir rätt för uppdraget och kundens behov. Genom att enbart rekrytera studenter vill företaget skapa meningsfull sysselsättning för ungdomar och bidra till fler möten mellan generationer.

Muhib Lafta, vinnare av SKAPA:s länspris 2022, står i en salong, han håller i ett inglasat diplom och en stor bukett med blommor. Bredvid syns länsstyrelsens fana och Svenska flaggan.

Muhib Lafta, vinnare av SKAPA:s länspris 2022.

– Det är en stor ära och ett viktigt erkännande för oss att ta emot det här priset! Framför allt visar det att det är rätt idé och att vi är på rätt väg för att lösa ett samhällsproblem där det finns ett stort behov idag bland våra äldre, säger Muhib Lafta och fortsätter:

– Det är också bra för de ungdomar som söker extra sysselsättning som kanske inte bara handlar om att jobba på mataffär, restaurang eller liknande. Vi försöker skapa en unik situation som både våra äldre och våra ungdomar vinner på.

Juryns motivering:

”Muhib Lafta har en gedigen utbildning och har byggt upp en organisation kring företaget Happylife AB. Juryns bedömning av det innovativa värdet i företagets affärsidé grundar sig på det faktum att den syftar till att ge de äldre en tryggare tillvaro med medmänsklighet, sällskap och så vidare, samt att det samtidigt ger möjlighet till unga att ta del av äldre människors värld, genom sysselsättning, som inte inkräktar på den ordinarie hemtjänstens område. Genom att organisera ungdomarnas verksamhet så att de går hem till äldre människor och erbjuder assistans och sällskap.

Det är en behövd tjänst och vi i juryn önskar honom lycka till med detta då det verkligen behövs i dagens läge med många äldre som inte kan komma ut och/eller har svårt att få assistans till exempelvis läkare.”

Länsjuryn i Södermanland har bestått av:

  • Bodil Odre, Oppinova
  • Inger Åckander, ALMI
  • Thomas Lövgren, VD för Rygg och Ledkliniken
  • Lennart Larsson, KLG Konsult AB

FAKTA SKAPA-priset:

  • SKAPA:s länspris består av ett diplom och 5000 kr från Agne Johanssons Minnesfond. Samtliga länsvinnare har chans att även vinna det nationella SKAPA-priset på 200 000 kronor.
  • SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer.
  • Stiftelsen SKAPA bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss