Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ledamot i Länsstyrelsens insynsråd utsedd till världens bästa mentor

Caxton Njuki står med ett stort leende och håller upp två fingrar upp i luften. Bakgrunden är svart.

Caxton Njuki. Foto: Jan Lindblad

Caxton Njuki från Oxelösund är förutom en framgångsrik egenföretagare inom mentorskap även ledamot i länsstyrelens insynsråd i Sörmland. Nu har han prisats för sina insatser internationellt där han utsetts till Mentor of the year, alltså världens bästa mentor.

Hej Caxton! Du har blivit världsmästare i mentorskap, hur känns det?

– Det känns som ett enormt kvitto för mig. Att jag varit med i mentorsprogrammet i tio års tid och nu få den här fina utmärkelsen, det är verkligen ett erkännande på att man gör ett väldigt bra jobb. Alla världsfinalisterna var väldigt vassa på sin sak, så jag trodde inte jag skulle ta hem det. Min målsättning var topp tre, då hade jag varit superglad, men att vinna, det var en dröm! Jag blev chockad när de sa mitt namn. Sverige har aldrig vunnit tidigare, så det känns väldigt stort.

– Utan min adept Jessika Sillanpää hade jag inte kommit någonstans, hon nominerade mig för det arbete vi tillsammans gjort för hennes företag Jessikasstory. Detta var grunden för att jag ens skulle kunna vinna i Sörmland. I Europafinalen gick rösterna mest på det som Jessika presenterade, så hon har lika mycket del i den här vinsten som jag har.

Hur går tävlingen till?

– Tävlingen arrangeras av organisationen Youth Business International. De driver ett mentorprogram för företagare och har underorganisationer runt om i hela världen. Alla distrikt i Sverige plockar ut sin bästa tävlande, i Sörmland har vi fyra nyföretagarkontor som alla har mentorprogram. Där konkurrerar vi om vem som ska representera Sörmland i den nationella tävlingen om Sveriges bästa mentor. Vinnaren i Sverige går sedan vidare till en Europafinal och vinnaren där representerar sedan Europa i världstävlingen, där en tävlande från varje världsdel medverkar. Så det har varit många steg för att vinna den här titeln.

Hur började mentorsresan för dig?

– Jag startade mitt företag 2009, där jag hjälper individer, grupper och organisationer att optimera sin potential. Jag lyckades träffa rätt person då, Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum i Nyköping, som verkligen hjälpte mig att komma igång med mitt företag från första början.

– Sedan hade jag också turen att själv få en riktigt bra mentor, Catarina Hagstrand, som gjorde att jag själv klev in i mentorprogrammet. Nu har jag själv stöttat många företag att nå sina mål. Flera av dem har vunnit priser för sin utveckling, bland annat Scandic hotell i Nyköping och Hellmanska gården, som båda blivit Årets Guldnyckeln i Nyköping efter vårt samarbete.

Caxton Njuki står med en färgglad blombukett i ena handen och håller upp ett finger i luften med den andra handen. Han ler stort.

Caxton Njuki - världsvinnare i mentorskap. Foto: privat.

Vad är det viktigaste för en bra mentor tycker du?

– Det finns tre saker jag tror stenhårt på att en duktig mentor behöver göra för att lyckas hjälpa andra:

  1. Du ska ha ett stort engagemang och förmåga att kunna lyssna in. Det är A och O, annars bygger man ingen tillit till den man ska stötta.
  2. Du måste själv förstå att det inte handlar om att prata över en fika och bara ha det fint. Jag ska hjälpa dig att göra en förflyttning från det är du idag till det du vill bli, då måste man våga ställa de tuffa frågorna. Adepten ska hamna utanför sin comfort zone, annars kan den inte utvecklas.
  3. Du ska bjuda på ditt nätverk, öppna upp dina dörrar och bjuda på din kunskap! Att bjuda in personen till nya plattformar, mötesmiljöer och bli presenterade för personer som kan hjälpa vidare.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss