Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östersjön - från sött till salt - En fascinerande utomhusutställning om vatten

Skräntärnor i den Sörmländska skärgården.

Skräntärnor i den Sörmländska skärgården. Foto: Johan Hammar.

Från och med den 13 juli kommer utomhusutställningen Östersjön – från sött till salt av prisbelönade fotografen och biologen Johan Hammar att visas vid Nynäs slott. Utställningen är en del av Vattenveckan 2021 som arrangeras från den 27 augusti till 5 september.

Utomhusutställningen Östersjön – från sött till salt kommer vara uppställd på Nynäs slott från den 13 juli till och med den 8 augusti. Sedan flyttas den till museiparken vid Sörmlands museum, med nypremiär den 10 augusti. Där står den sedan kvar till och med den 5 september. Visningen av utställningen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Södermanland, Nynäs slott och Sörmlands museum.

Väcka tankar och sprida kunskap

- Förhoppningen är att väcka tankar, sprida kunskap och nyfikenhet om Östersjön, vårt fantastiska innanhav. Östersjön har enorma utmaningar med övergödning, utfiskning och miljögifter men det finns faktiskt vissa tecken på återhämtning. Vi får inte glömma bort att vi faktiskt kan förändra till det bättre även om det ibland tar lång tid, säger Johan Hammar.

Utställningen är uppbyggd av femton 2,5 meter breda bilder och visar vattenmiljöer från norr till söder, från sött till salt. Vi får följa vattnets resa från snösmältningen på fjället till Östersjöns mynning i Öresund. Flygbilder varvas med undervattensbilder och närgångna porträtt på några av arterna som lever i Östersjön.

Aktiviteter för stora och små

I samband med utställningen arrangerar Nynäs slott och Sörmlands museum olika aktiviteter med fokus på vatten och Östersjön. Några exempel är barnaktiviteter och tipspromenad på Nynäs slott, samt tema Östersjön på Sörmlands museum med marina målningar, vrakbygge och prisutdelning av vårens barkbåtsrace.

Invigning av utställningen kommer att ske digitalt via Länsstyrelsens och Nynäs slotts sociala medier den 13 juli. Under vattenveckan kommer Johan Hammar att finnas på plats för guidade visningar och samtal vid utställningen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss