Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Handla ensam – uppmaning till länets invånare

Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Sörmlänningarna är sammantaget bra på att följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Men det finns flera exempel på sämre efterlevnad, till exempel att rekommendationen om att handla ensam inte följs. Det här framgår av länsstyrelsens senaste regionala lägesbild.

Länsstyrelserna har i uppdrag att följa hur rekommendationer, riktlinjer och råd efterlevs för att minska smittspridningen. Syftet är att regeringen ska kunna vidta åtgärder om det finns signaler om en ökad smittspridning i landet.

De rapporter som kommit till länsstyrelsen den senaste veckan visar överlag på en godtagbar efterlevnad, men det förekommer en del trängsel i butiker vid vissa tidpunkter. Det rapporteras om att inte alla följer rekommendationerna, till exempel genom att inte hålla avstånd till varandra. Det kommer också många signaler om att rekommendationen om att handla ensam inte följs. Kunder handlar i grupper som vanligt.

- Jag vill uppmana alla att följa rekommendationen att handla ensam, säger landshövding Beatrice Ask. Då blir det lättare att hålla avstånd till andra, vilket är helt nödvändigt. Smittspridningen i länet fortsätter att öka och många blir sjuka. Därför måste vi alla göra vad vi kan för vända utvecklingen.

Medelgod efterlevnad i kollektivtrafiken

Inom länets kollektivtrafik är bedömningen att efterlevnaden är medelgod. Det finns dock varningssignaler om något sämre efterlevnad på sina håll. Munskyddsanvändandet i kollektivtrafiken har ökat något sen de skärpta rekommendationerna infördes i länet. Det ligger nu på mellan 20 och 30 procent av resenärerna.

- Använd munskydd, både i kollektivtrafiken och i andra situationer när det kan finnas risk för trängsel. Det är enkelt och här kan efterlevnaden bli mycket bättre, säger Beatrice Ask.

Presskontakt:
Karin Eriksson, 010-224 32 05, karin.eriksson@lansstyrelsen.se

För mer information:
Thorbjörn Ohlsson, krisstabschef, 010-224 32 73, thorbjorn.ohlsson@lansstyrelsen.se

Efterlevnadsuppdraget vecka 14, Södermanlands län Pdf, 274.1 kB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss