Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Invigning av nytt fågeltorn vid Strandstuvikens naturreservat

Utflyktsguiden

I dag är det dags för invigningen av det nya fågeltornet i Strandstuvikens naturreservat! I samband med invigningen kommer även utflyktsguiden ”50 utflykter i sörmländsk natur” att officiellt lanseras.

Fågeltornet ligger naturskönt vid fågellokalen intill Sörmlandsleden och Strandstuvikens camping där det är tillgängligt för alla. Det är en perfekt plats för fågelskådning eller en fika i kvällssolen. Tornet har tillgängliggjorts genom en bred stig med ledmarkering för människor med nedsatt syn och det finns även en anpassad ramp till själva tornet.

- Vi vill inspirera nya naturbesökare att upptäcka vår sörmländska natur. Fågeltornet är ett av många exempel på hur Länsstyrelsen arbetar för att tillgängliggöra naturen för människor. Det gör vi för att naturkontakt och friluftsliv är viktigt för människors hälsa, säger landshövding Liselott Hagberg.

Fågeltornet har utformats i samverkan med Nyköpings kommun, Funktionsrätt Sörmland och fågelföreningen Tärnan – alla mycket engagerade i arbetet. Tornet har byggts inom EU-projektet LIFE Coast Benefit, ett skärgårdsprojekt som syftar till att återskapa ett rikt odlingslandskap, levande våtmarker och ljusare skogar i Södermanlands, Östergötlands och Kalmar län.

Utflyktsguiden ”50 utflykter i sörmländsk natur” har tips på utflyktsmål i hela länet. Den innehåller bland annat beskrivningar av tillgängligheten för varje besöksmål med kartor samt faktasidor om friluftsliv och allemansrätten. Där finns också faktasidor om allt från allemansrätt och bad till vandring och paddling. Boken är tänkt för både mindre vana och vana naturbesökare. ”50 utflykter i sörmländsk natur” har tagits fram av Länsstyrelsen i Södermanlands län.

- Vi människor mår bra av att vara ute i naturen och vi har så många vackra sörmländska miljöer att njuta av, säger Maria Rolf, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen.

Invigningen startar klockan 18.00. Samling är på parkeringen vid Strandstuvikens camping klockan 17.40 för gemensam promenad till fågeltornet.

Mer information om invigningen

Karta över utflyktsmål Pdf, 3.3 MB.

Kontakt

Maria Rolf

Friluftslivssamordnare

Anna Ingvarson

Projektkoordinator LIFE Coast Benefit

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss