Risk för gräsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Afrikansk svinpest i Europa

Den smittsamma och dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa.

I september bekräftades sjukdomen hos två vildsvin i Belgien. Det är ett långt hopp västerut för smittan som innan detta hade Polen som utpost längst västerut. Om sjukdomen skulle smitta svenska tamgrisar eller vildsvin får det stora konsekvenser på den svenska grisnäringen och Sveriges livsmedelsexport.

Afrikansk svinpest är inte farlig för människor. Däremot kan vi sprida smittan vidare via mat från länder som är drabbade om vi är oförsiktiga. För att undvika smittspridning är det viktigt att inte lämna matrester innehållande charkprodukter i naturen så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem.

Om afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad global spridning.

Afrikansk svinpest lyder under epizootilagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om man misstänker att ett djur drabbats av sjukdomen, måste djuret undersökas av en veterinär. Det är också viktigt att så snabbt som möjligt förhindra all form av smittspridning.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss