Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svar på DNA analys av den fällda vargen

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Länsstyrelsen i Skåne har nu fått svar på vilken individ som fälldes på skyddsjakt den 24 april. Det är den varg (G93-23) som kan knytas till över 20 angrepp i Skåne och södra Sverige under det senaste året.

Flertalet angrepp av samma varg

När en varg angriper tamdjur tas prover runt betten för att säkra dna från vargen. Dessa prover analyseras av DNA labbet på Grimsö forskningsstation. Dna analyserna har visat att sex av de tidigare angreppen som skett i reviret Söderåsen har gjort av en och samma varg, G93-23. Detta är en varg som sedan september 2023 via dna kunnat knytas till minst 15 andra angrepp i södra Sverige. Det är ovanligt med så många angrepp av en och samma varg.

Fälldes i skyddsjakt

Efter de senaste angreppen fattade Länsstyrelsen Skåne den 18 april beslut om skyddsjakt på vargen och den 24 april fälldes en hanvarg. Svaret på DNA analysen visar nu att den fällda vargen är hanen G93-23. Skyddsjaktsorganisationen arbetade hårt för att fälla denna skadegörande vargindivid. Vargen spårades med hund från ett angrepp på får och kunde kort därefter fällas.

Kontakt

Länsstyrelsen Skåne

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss