Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Utredning av översvämningar 10 juli 2024 i Jönköpings län

Med anledning av skyfallet den 10 juli 2024, gav Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) Länsstyrelsen i Jönköpings län i uppdrag att genomföra en utredning för att beskriva översvämningens omfattning och konsekvenser. Länsstyrelsen har avgränsat utredningen till att omfatta Habo och Jönköpings tätorter där konsekvenserna bedömts som mest allvarliga.

Den 9 juli gick SMHI ut med en gul vädervarning för skyfallsliknande regn i södra Sverige. Den 10 juli vid 15-tiden drar ett kraftigt regnområde in över södra Vätterbygden. Störst nederbördsmängd föll i ett stråk över västra delarna av Jönköpings centrum, Bankeryd och Habo tätort. Som mest uppmättes 67 mm under en tvåtimmarsperiod, detta vid en station i Bankeryd. För Habo har återkomsttiden för regnet beräknats till 200 år och för centrala Jönköping till 25-50 år.

Skyfallet ledde till omfattande översvämningar i delar av Jönköping och Habo. Bland annat fick E4:an i höjd med trafikplats Österängen stängas av under två timmar. Norrahammarsleden i Jönköping underminerades och fick stängas av under två månader. I Jönköpings kommun inkom ca 120 larm till räddningstjänsten. Flera företagslokaler i Habo svämmade över. Trots den stora mängden nederbörd och översvämmade vägar fungerade samhället genom hela händelsen. Påverkan på till exempel sjukvård, kommunala verksamheter, miljön och kulturmiljö bedöms som mycket begränsade. Händelsen orsakade dock stora materiella skador. Mer än 1 200 ärenden har inkommit till försäkringsbolagen efter händelsen varav ca 800 handlar om bostäder. Skadekostnaden för skyfallet bedöms uppgå till mer än 200 miljoner kr.

Både Habo och Jönköpings kommuner har genomfört flera åtgärder för klimatanpassning. Framtagna skyfallskarteringar stämde väl med verkligheten. Det är önskvärt att karteringar genomförs på fler platser i området. I Jönköping fungerade Friaredalen som tänkt, där samlades vatten som annars kunnat bidra till översvämning av närliggande stadsområdet Söder.

Lärdomar från skyfallet kommer att tas med i kommande arbete med åtgärdsprogram för klimatanpassning och ny riskhanteringsplan enligt översvämningsdirektivet för Jönköping tätort. Båda kommunerna har uppgett att de tar med sig erfarenheterna i sitt fortsatta arbete med klimatanpassning.

Den sammanfattande bedömningen av händelsen är att den hade en liten omfattning med begränsad skada.

Bilagan är inte tillgänglighetsanpassad fullt ut.

Omslagsbild saknas

Om publikationen

Utgivare:
Länsstyrelsen Jönköping
Publiceringsår:
2025
Publikationstyp:
Rapport
Löpnummer:
2025:05
Diarienummer:
537-6152-2024
ISBN/ISSN-nr:
Inget värde angivet
Sidantal:
Inget värde angivet

Ämnen:

  • Klimat
  • vatten
  • väder

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss