Musån

Musåns naturreservat är ett vackert område där sträckor av vattendragen Musån och Spräckabäcken ingår. Bäckarna hyser de rödlistade arterna flodpärlmussla och skirmossa. Genom området går det några olika stigar som är enkla att ta sig fram på.
Flodpärlmusslan kräver bland annat rent strömmande vatten och skirmossan är känslig för uttorkning och vill därmed ha en bård av skog som minskar exponeringen av sol och vind.
Skogen i reservatet
Skogen består av en blandning av bokskog, alsumpskog, blandskog och granskog. I de södra delarna kan du njuta av en vacker gammal jordkällare, små hägnader, kvarnrester och en gammal granatgruva. Om du tittar noga så kan du även se granatrosor i stenskravlet. (Du får däremot inte plocka med dig några av dessa hem.)
Att ta sig fram i reservatet
Genom området går det några olika stigar som är enkla att ta sig fram på. Vill du njuta av det forsande vattnet eller de mer lugnflytande sträckorna så kan du ta dig fram via stigarna. Det är även relativt enkelt att ta sig fram på egen hand i skogen om än kuperat på sina ställen.
Aktuellt för detta besöksmål
Evenemang
Spräckartorpet och granatbrottet i Sjönevad
Besök i det nya naturreservatet Musån. I Granatbrottet bröt man granater för slipmaterial på 1930-talet. Nu ser man där en mäktig slänt med skrotsten och kan hitta någon sten med granat.
Ingen anmälan krävs
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda träd, buskar och grenar,
- skada, plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar annat än enstaka exemplar. Det är dock tillåtet att plocka matsvamp.
- framföra motordrivet fordon annat än på bilväg eller parkera annat än på anvisad plats,
- flytta grus, sten eller block eller dämma vattendraget,
- bryta loss, knacka sönder, föra bort eller måla sten och mineral,
- sätta upp tavla, affisch, skylt eller göra inskrift,
- utan Länsstyrelsens tillstånd inplantera för området främmande arter,
- utan Länsstyrelsens tillstånd utföra undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön. Detta krav om tillstånd gäller dock inte växter, bär och matsvamp och inte vid insamling och dödande av ryggrads-lösa djur om insamlingen krävs för att en säker artbestämning ska kunna ske, den görs manuellt genom plockning, håvning eller motsvarande (alltså ej med fällor) och den görs utan att bark, ved eller andra substrat skadas.
- utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar eller andra arrangemang.
Serviceinformation
Fakta
Dominerande naturtyp: Vattendrag kantat av lövskog
Kommun: Falkenberg
Areal: 27,9 hektar
Skyddat sedan: 2024
Ägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Bil: Från Vessigebro kör du mot Sjönevad och fortsätter cirka 8 km. I reservatet finns det ingen parkering.
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om vanliga frågor och svar om naturreservaten. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se