Lapparetorpet
Lapparetorpet är ett kuperat skogsområde som ligger vackert intill Furesjöns västra strand. Reservatets norra halva domineras av bokskogar med inslag av ek och andra trädslag medan den södra halvan är mer barrdominerad. Centralt i området finns en del hyggen och planterade granbestånd, som på sikt ska omföras till ädellöv- och blandskogar. Reservatet passar bra att besöka året om. I reservatet finns det inga anlagda stigar men det går en markväg som löper genom området och underlättar framkomligheten.
I reservatets västra delar tycks det ha funnits en skoglig kontinuitet under senaste 300 åren och det är också här som de flesta gamla bokarna hittas. I de gamla bokskogarna trivs många arter av mossor, lavar och svampar. Reservatet är också av stort värde för häckande fåglar, bland annat för den rödlistade hackspetten spillkråka, som hackar ut sina bon i bokens stammar. Efter att spillkråkan övergett sina bon kan andra fågelarter ta över dem. Spillkråkan har därför en nyckelfunktion för den biologiska mångfalden i skogen.
Namnet knyter an till torpet i reservatet
Reservatets namn knyter an till det torp som fanns centralt i reservatet under åtminstone 1700- och 1800-talen. I äldre kartor kan man se att det runt torpet fanns en ”kålhage” och annan odlad mark samt ängsmarker. Norr om ängsmarkerna löper en hög stengärdesgård vars funktion lär ha varit att skydda ängsmarkerna från betesdjuren som gick på utmarkerna runtom. Under torpperioden var landskapet betydligt öppnare än idag, även på utmarkerna, vilket kan ses på kartor från denna tid. I de östra delarna benämns till exempel marken som ”ljungmark”. Inslaget av spärrgreniga gamla träd och tynande enbuskarna i dagens skogar vittnar också om ett förut mer öppet landskap. Ruinen från torpet finns kvar än idag, dessutom finns en ruin från en backstuga i reservatets södra delar.
Här finns många stubbskottsträd
Ett annat intressant kulturspår från torpperioden är de många bukettväxande före detta stubbskottsträden som finns i reservatets västra delar. Stubbskottsbruk kallas det när man låter yngre stammar växa fram från en stubbe varpå man efter några år kapar dessa stammar för att få klenare husbehovsvirke och ibland också lövfoder åt djuren. När stubbskottsbruket upphörde växte stammarna upp i sin nuvarande bukettform.
Reservatet kan besökas året om
Reservatet passar bra att besöka året om. Under bokens lövsprickning i början av maj är bokskogarna i reservatets norra halva skirt gröna och trevliga att promenera i. Reservatet saknar anlagda stigar och terrängen är på vissa ställen ganska sluttande, men en markväg löper genom området och underlättar framkomligheten.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar,
- skada, plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar annat än enstaka exemplar. Förbudet gäller inte plockning av matsvamp,
- elda,
- inplantera för området främmande växt- eller djurarter,
- framföra motordrivet fordon. Förbudet gäller dock ej jakträttsinnehavare vid uttransport av älg, hjort och vildsvin,
- sätta upp tavla, affisch, skylt, snitsel eller göra inskrift samt
- under tiden 1 april – 15 augusti beträda området som är markerat på beslutskartan
- utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar eller andra arrangemang,
- utföra undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön. Detta krav om tillstånd gäller dock inte vid insamling och dödande av ryggradslösa djur om insamlingen krävs för att en säker artbestämning ska kunna ske, den görs manuellt genom plockning, håvning eller motsvarande (alltså ej med fällor) och den görs utan att bark, ved eller andra substrat skadas. Kravet om tillstånd gäller inte heller plockning av växter, bär eller matsvamp.
Fakta
Dominerande naturtyp: Blandskog
Kommun: Varberg
Areal: 16,8 hektar
Skyddat sedan: 2024
Ägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Reservatet ligger i Varbergs kommun.
Buss: Det går att ta sig till reservatet med buss 661 mellan Varberg och Nösslinge. Därefter följer du nedan beskrivning.
Med bil och cykel: Från Nösslinge följer du vägen österut, ut ur byn. Efter cirka 1,5 kilometer står det skyltat åt vänster mot Skammerhult. Här fortsätter du istället rakt fram i ytterligare drygt 100 meter tills du når en grusväg på höger sida vägen. Notera att denna grusväg är privat, vilket innebär att du som reservatsbesökare inte får köra in med bil här. Kommer du i bil får du istället parkera på lämplig plats utmed asfaltsvägen och därefter gå in på grusvägen.
Cyklister och fotgängare får färdas på grusvägen, vilken du i så fall följer i drygt 300 meter innan reservatet ligger på höger sida.
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se