Joastorp

Betesmark och stenmur i reservatet

Joastorp är ett naturskönt område med ekskog i sydost och öppnare betesmarker med gamla grova träd i nordväst. Dessa två delar binds samman av en vacker och välhävdad fägata. Det är relativt enkelt att ta sig fram i området. Reservatet är vackert att besöka året runt, på sommaren kan man njuta av ett vackert landskap i grönt och på vintern, om inte snön fallit, så kan man leta efter kulturhistoriska spår.

Ekskogen hyser ett par rödlistade skalbaggar som föredrar liggande död ved i en lite halvöppen skog. Man ser tydliga spår av mänsklig närvaro genom historien. Här finns gravar från järnåldern, ett hundratal odlingsrösen, terasskanter och hällristningar i form av skålgropar.

Enkelt att ta sig fram i området

Det är relativt enkelt att ta sig fram i området, det mest utmanande området är det ekbevuxna berget i söder. Det finns en stig som löper genom delar av området och här finns vägar som gör det enkelt att se stora delar av reservatet. I reservatet kan du promenera och beskåda ett äldre jordbrukslandskap. På sommarhalvåret är det bra att vara försiktig och visa hänsyn när betesdjuren är ute.

Aktuellt för detta besöksmål

Evenemang

Upptäck ett nytt naturreservat i Joastorp

Detta blir första gången vi besöker nybildade Joastorps naturreservat nära Sibbarp i Varberg.

Ingen anmälan krävs

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.

Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:

  • skada levande eller döda träd, buskar och grenar,
  • skada, plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar annat än enstaka exemplar. Det är dock tillåtet att plocka matsvamp,
  • sätta upp tavla, affisch, skylt, snitsel eller göra inskrift,
  • framföra motordrivet fordon annat än på bilväg eller parkera annat än på anvisad plats,
  • ha hund okopplad,
  • ha husvagn eller husbil parkerad i reservatet kl. 22-06.
  • utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar eller andra arrangemang,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd utföra undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön. Detta krav om tillstånd gäller dock inte vid insamling och dödande av ryggradslösa djur om insamlingen krävs för att en säker artbestämning ska kunna ske, den görs manuellt genom plockning, håvning eller motsvarande (alltså ej med fällor) och den görs utan att bark, ved eller andra substrat skadas. Kravet om tillstånd gäller inte heller plockning av växter, bär eller matsvamp.
  • utan Länsstyrelsens tillstånd inplantera för området främmande arter.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Dominerande naturtyp: Ekskog

Kommun: Varberg

Areal: 32,9 hektar

Skyddat sedan: 2024

Ägare: Privat

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Buss: Det finns en busshållsplats vid väg 154 som gör det enkelt att ta bussen från Falkenberg och Ullared. Från busshållsplatsen är det cirka 200 m till reservatet.

Bil: En parkering ska anläggas i reservatet. Idag finns det bara en grusad yta att ställa sig på.

Kontakt

Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om vanliga frågor och svar om naturreservaten. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:

  • Vilket reservat det gäller
  • Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
  • Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss