Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fler publika laddstationer behövs –
nu är det öppet att söka stöd

Skylt som visar laddplats för elfordon.

Det finns fortfarande ett stort behov av fler publika laddstationer på Gotland enligt Anna Sorby, som är klimathandläggare på Länsstyrelsen i Gotlands län. Nu hoppas hon att företag och organisationer är på hugget – den 25 mars till 5 april är det öppet att lämna in anbud för stöd genom Klimatklivet.

På Gotland har 28 av de 62 åtgärderna som har beviljats stöd från Klimatklivet gällt laddning av bilar. Senast i februari beviljades företaget Disa Energi 400 000 kronor i stöd för att sätta upp publika laddstationer vid Sudersand på Fårö.

– Fler publika laddstationer behövs vid exempelvis besöksmål, knutpunkter och i tätorter på ön. Ett stöd från Klimatklivet kan täcka upp till 70 procent av investeringskostnaden, säger Anna Sorby, som i sin roll som klimathandläggare vägleder de som vill lämna anbud.

Det är öppet för företag, föreningar, myndigheter och andra organisationer att söka stöd för installation av publika laddstationer under anbudsperioden 25 mars till 5 april. Det här är den första av två utlysningar som kommer att genomföras under 2024.

– Utlysningen gäller såväl snabbladdning som vanlig laddning för personbilar och snabbladdning för tunga fordon, säger Anna Sorby.

För bostadsrättsföreningar och företag som vill sätta upp laddstationer till personalen finns istället stödet Ladda bilen att söka hos Naturvårdsverket.

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt stöd sedan 2015 för olika investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet kan sökas av företag, föreningar, myndigheter och andra organisationer, men inte av privatpersoner.

Naturvårdsverket är den myndighet som beslutar om stödet. Länsstyrelsen vägleder sökanden och stödjer Naturvårdsverket i handläggningen.

För mer information och ansökan

Information om klimatinvesteringsstöd

Ansökan om klimatinvesteringsstöd Länk till annan webbplats.

Naturvårdsverkets information om utlysningen Länk till annan webbplats.

Kontakta gärna länsstyrelsen

Har du frågor eller önskar vägledning med din ansökan är du välkommen att kontakta oss.

Anna Sorby: 010-223 93 86, anna.sorby@lansstyrelsen.se

Agneta Green: 010-223 93 58, agneta.green@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss