Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Se fisk-TV från Paviken

Under våren går många fiskar upp i de gotländska vattendragen för att leka. I år går det för första gången att följa fiskvandringen på Gotland via en kamera som dygnet runt spelar in resenärerna längs fiskvägen i Paviken.

Under 2021 genomförde Sportfiskarna och Wadets samfällighetsförening en rensning och dämning för att motverka igenväxningen i Paviken på västra Gotland. I samband med det arbetet byggdes också en fiskväg där fisk fortsättningsvis kan passera på sin väg mellan viken och Östersjön. Fiskvägen har nu försetts med en kamera som räknar, spelar in, artbestämmer och mäter de fiskar som passerar.

– Länsstyrelsen har varit med och delfinansierat projektet. För oss är det här värdefullt som en del i miljöövervakningen. Nu kan vi förhoppningsvis få svar på hur mycket fisk och vilka arter som använder Paviken som lekområde, säger Peter Landergren, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Abborre, gädda, id, sutare, mört och silverruda är några av de arter som har passerat fiskräknaren hittills i år. Kameran kommer att sitta kvar åtminstone till sommaren. Sedan i förra veckan går räkningen och inspelningarna även att följa på webben.

Fiskräkningen i Paviken Länk till annan webbplats.

En ljus fisk med orange fenor (abborre) som simmar genom en låda.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss