Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bruno hittade spännande fornfynd på Gotland

Tvådelad bild med ett djurhuvudsformat spänne i metall till vänster och en liten pojke som står vid en åker till höger.

Foto: Andreas Tillema

På väg ner till stranden såg Bruno Tillema, snart 8 år gammal, ett föremål som väckte hans intresse. Det visade sig vara ett djurhuvudformat bronsspänne daterat till vikingatid 800-1100 e.kr.

Det var under semestern på södra Gotland i somras som Bruno Tillema och hans familj hittade ett föremål som de misstänkte kunde vara ett fornfynd.

– När jag gick vid stigen plockade jag bara upp det från marken och tänkte vad är det här för något? Kanske någon konstig del från ett hus? Jag gick och letade efter fossiler och hade fossilögonen på mig. Sen kom mamma och frågade vad jag hade i handen. Då sa jag, någon konstig metallgrej, berättar Bruno.

Familjen kontaktade länsstyrelsen som snabbt kunde åka ut och titta på fyndplatsen.

– Familjen hanterade fyndet på ett föredömligt sätt. De hörde omgående av sig till oss så att vi snabbt kunde göra en första kontroll på plats, säger Therese Lindström, kulturmiljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Gotlands museum har under veckan genomfört en arkeologisk efterundersökning vid fyndplatsen för att ta reda på om det finns fler föremål i närheten. Vid undersökningen hittades ytterligare ett dräktspänne, den här gången ett så kallat ringspänne.

Tvådelad bild med ett konformat spänne till vänster och ett runt spänne till höger.

Foto: Andreas Tillema och Gotlands museum.

– Båda spännena är av brons och hör till dräkter från sen järnålder eller tidig vikingatid. Spännen utformade som djurhuvuden brukar förknippas med gotländska kvinnogravar, medan ringspännen hittas i både mans- och kvinnogravar, berättar Therese Lindström.

Själva graven har troligen skadats vid ett tidigare tillfälle. Det är inte ovanligt att föremål från skadade gravar kommer upp till ytan i samband med plöjning av marken.

För Bruno Tillema innebär den genomförda arkeologiska undersökningen att han äntligen kan berätta om sommarens spännande fynd.

– Jag blir lite glad av att få göra det. Det känns som att jag gjort någonting stort och nu kan få dela med mig av det, säger han.

Båda spännena kommer nu att skickas iväg för konservering. Därefter bestämmer Riksantikvarieämbetet om föremålen ska placeras på Fornsalen eller i någon annan samling. Det är också Riksantikvarieämbetet som beslutar om eventuell ersättning till upphittaren.

Fornlämningar och fornfynd

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss