Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Totalförsvaret på Gotland i fokus på Folk och Försvar

Logotype: Rikskonferensen Folk och Försvar

Totalförsvarssatsningen på Gotland kommer att uppmärksammas vid årets upplaga av Rikskonferensen Folk och Försvar som arrangeras den 8–10 januari. Landshövding Anders Flanking och överste Mattias Ardin åker till Sälen för att presentera Gotlandsmodellen.

– Vi kommer att berätta om uppdraget och vad vi tillsammans gjort för att utveckla totalförsvaret på Gotland. Vi har kommit långt och kanske längre än de flesta, därför känns det bra att vi nu får möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter, säger landshövding Anders Flanking

Totalförsvarssatsningen på Gotland kommer att presenteras under rubriken ”Nästa steg – civil beredskap för en orolig omvärld”. Att sprida erfarenheterna av totalförsvarssatsningen på Gotland har varit en del av regeringsuppdraget.

– Vi ska försöka vara så konkreta som möjligt och berätta om hur det civila och militära försvaret har samverkat för att återetablera försvarets närvaro på ön och ge exempel på flera viktiga generella lärdomar om civil-militär samverkan, berättar överste Mattias Ardin.


Folk och Försvar är Sveriges främsta forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar, samhällets krisberedskap och globala säkerhetstrender. Konferensen samlar varje år cirka 350 deltagare för kunskapsspridning, samtal och debatt. I fokus står världens säkerhet, Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap. Temat för årets konferens är EU och Nato i en ny säkerhetspolitisk verklighet.


Anders Flanking och Mattias Ardin får sällskap av en rad högaktuella personer som exempelvis Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Statsminister Ulf Kristersson inleder konferensen den 8 januari. Talar gör också Sveriges före detta statsministern, Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. De båda kommer att ge sin syn på Sveriges nya säkerhetspolitik.

Bland deltagarna hittar vi även Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar liksom utrikesminister Tobias Billström, försvarsminister Pål Jonson och justitieminister Gunnar Strömmer. Konferensen gästas även av Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) som kommer för att prata om fredsprojektet och hur det kan stärkas och utvecklas.

Konferensen kan följas på SVT Forum eller via Folk och Försvars sociala mediekanaler.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss