Aktuella vädervarningar i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Var en nejsägare – minska risken för att unga dricker alkohol

Illustrationer där en ungdom står omringad av spöken, kanske hjärnspöken? På bilden står det "FULL KOLL"

Under valborgshelgen ökar risken för att unga ska dricka alkohol och många tonåringar gör då sin alkoholdebut. Via Dalarnas kommuners tidigare lägesrapportering vet vi att fler ungdomar börjar hänga utomhus då vädret blir varmare och med det följer bland annat ökad alkoholkonsumtion men också bruk av vape och lustgas. Forskningen visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Vi vill därför uppmana vuxna som har tonåringar i sitt liv att vara nejsägare!

Vuxnas nej är viktigt!

Forskningen visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Där forskningen kommit längst om tonåringars relation till droger handlar om alkohol. Och siffrorna är tydliga:

Forskning visar att...

  • Föräldrar spelar en viktig roll för att hindra att tonåringar dricker alkohol.
  • Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Tonåringar tycker att det är bra om föräldrar hjälper med argument att säga nej till alkohol till sina vänner.
  • De flesta ungdomar tycker att det är fel att föräldrar köper ut alkohol till sina barn.
  • 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra om föräldrar har tydliga regler kring alkohol.

De flesta varken dricker eller tar andra droger

Många tror att det är vanligt att tonåringar dricker alkohol och använder eller testar andra droger. Men så är det faktiskt inte! Idag låter dom flesta bli. Men tron om att andra i ens ålder gör det kan få ungdomar att testa för att passa in. Det här är något som är bra att prata om hemma.

Få fler tips på webbplatsen Full koll!

www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats. får föräldrar eller yrkesverksamma svar på det mesta som rör tonåringar, alkohol och andra droger. Full koll finns för att hjälpa och peppa föräldrar och andra viktiga vuxna att säga nej till sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger. Full koll drivs av Sveriges 21 länsstyrelser.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss