Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Historierna på residenset

Residenset i Karlskrona

Blekinge har Sveriges yngsta residens som bär på många intressanta berättelser. Landshövding Ulrica Messing vill levandegöra vår gemensamma kulturhistoria och samtidigt göra residenset till ett skyltfönster för vårt län.

- Tänk om gamla ting kunde tala – vad skulle de då berätta? Blekinges residens bär på många historier. Nu vill jag att fler ska få ta del av dem och känna sig stolta över vårt vackra residens. Jag märker att intresset är väldigt stort. När vi annonserade om våra kommande rundvisningar blev de fullbokade på bara några timmar, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding.

Ett arbete pågår med att utveckla residenset till en attraktiv mötesplats för länets olika aktörer. Vid tillställningar och middagar ska residenset vara ett skyltfönster där Blekinges matkreatörer och lokala råvaror får glänsa.

- Residenset ska smaka, kännas och andas Blekinge – och fler ska få se den vackra och färgstarka insidan. Jag öppnar därför upp huset på olika sätt. Gäster har varit allt från frivilligorganisationer som gjort ovärderliga insatser vid oljesaneringen till familjehem och civila försvarsorganisationer. I vår har jag bjudit in eldsjälar med stort engagemang i barn- och ungdomsfrågor och länets folkhögskolor, säger Ulrica Messing.

I samband med Antikrundans besök i somras gjorde husföreståndare Eva Lundström efterforskningar och fann spännande historier om husets interiörer. Till exempel var det landshövding Allan Rohde som beställde Märta Måås Fjetterströms matta Haremsgallret till residenset i Kristianstad 1939. Som ung arbetade hans fru Gertrud hos Märta. I bevarade brev skriver Märta att hon är ledsen att mista hennes hjälp då Gertrud snart ska gifta sig.

När Märta går bort 1941 är det Gertrud som ser till att privatpersoner tecknar aktier i det nybildade aktiebolaget AB MMF som är verksamma än i dag. Sedan 1977 har mattan legat på residenset i Karlskrona.

- Att blicka bakåt bygger stolthet och respekt men lär oss också om vår nutid. Här möts gammalt och nytt. Till exempel har ukrainska textilkonstnärer vävt bonader som pryder väggarna. De skapades under brinnande ockupation och smugglades till Sverige för två år sedan. Landshövdingen är mån om att skapa nya historier till framtida generationer, säger Eva Lundström, residensets husföreståndare.

Om Blekinges residens

Är Sveriges yngsta och byggt 1910–1911. Platsen är vald med omsorg. Kungligheterna tog sjövägen till Karlskrona och steg iland på Kungsbron som markerar en tydlig gräns mellan den militära och civila staden. Huset ritades av hovintendent Gustaf Lindgren och är en engelskinfluerad patriciervilla där 1700-talet har gett inspiration till residensets exteriör.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss