Valje
I omgivningarna kring Valje herrgård kan du vandra längs vattnet i ett unikt ädellövsdominerat kustlandskap. I Valjeviken kan du bada och fiska, paddla kanot, segla eller åka med andra småbåtar.
Friluftsliv
Reservatet ligger tätortsnära och områdena på fastlandet är lättillgängliga via vandringsled och stigar. Framför allt Valje halvö är välbesökt med sina stigar längs havet och med möjligheter att rasta och grilla, men även södra skogsområdet med Sölvesborgsleden och andra stigar är lättillgängligt. Bokskogen i nordost går också att vandra i. Med båt av olika slag kan man röra sig ute i havsviken Valjeviken där det finns möjlighet att fiska eller stiga iland på ön Prästholmen och det finns stränder att bada vid.
Valje halvö
Halvön och de angränsande markerna söder om herrgården utgörs av trädbevuxna hagmarker och strandängar som betas. Trädskiktet i hagmarken domineras av grova ekar, med inslag av andra ädellövträd som lönn, lind, bok och de rödlistade arterna alm och ask. Halvön har en lång historia som inägomark och "engelsk park" till Valje herrgård. I vissa delar har det bedrivits slåtter, men idag betas hela halvön.
Artrikedom i hagmark och ädellövskog
Skogarna domineras av näringsrika bokskogar. Infarten till Valje herrgård kantas av en allé med mycket gamla ädellövträd av olika slag. Mer än 600 skyddsvärda träd av framförallt ek, bok, ask, lind och lönn, har inventerats i området. Området med dess grova hagmarksträd, öppna gräsmarker och bokdominerade ädellövskogar, liksom kulturlandskapets långa historia, skapar mycket goda förutsättningar för en rik flora och fauna. Här finns rödlistade och andra skyddsvärda arter, exempelvis vedinsekter som läderbagge och månhornsbagge, fladdermöss som sydpipistrell, svampar som tungticka samt lavar som glansfläck, bokvårtlav och stiftklotterlav. I sandiga delar av betesmarkerna finns också en skyddsvärd dyngbaggefauna knuten till kodynga.
Inom ramen för EU-projektet LIFE Bridging the Gap (BTG) gjordes under åren 2016-2022 åtgärder inom naturreservatet i syfte att gynna ekar och arter knutna till ekmiljöer.
Valjevikens marina värden
Större delen av den blekingska delen av havsviken Valjeviken ingår i reservatet. Sissebäcken har sitt utlopp längst in i Valjeviken, i länsgränsen mot Skåne och gränsen går ungefär mitt i viken.
Den marina miljön har grunda både mjuk- och hårdbottnar. Dominerande är grunda mjukbottnar med en tät och artrik undervattensvegetation som är viktiga för fiskarnas reproduktion. Det finns även andra bottenstrukturer, som revmiljöer samt blottade sand- och lerbottnar. Valjeviken är i sin helhet ett viktigt reproduktions- och uppväxtområde för fisk, samtidigt som den innehåller hotade arter och biotoper. En sådan biotop är ålgräsängar och den rödlistade kransalgen raggsträfse är påträffad här.
Det finns goda lek- och uppväxtområden för många fiskarter. Valjeviken ett gynnsamt område för kustlevande rovfiskar, som gädda och abborre, då det finns god tillgång på bytesfisk. I Fredningsområde Valjeviken, den del av viken som ligger norr om Prästholmen, råder förbud mot allt fiske 1 januari till 31 maj.
Öar och skär
I Valjeviken ligger öarna Prästholmen och Vållholmen samt ett stort antal småskär. De större öarna är låga och består av silikatgräsmark och strandängar. Vållholmen, som är fågelskyddsområde, utgör en av västra Blekinges viktigaste häckningsplatser för en rad kustfåglar. Arter som ingår i EU:s fågeldirektiv är vitkindad gås, salskrake, skärfläcka, kentsk tärna, silvertärna och småtärna. Vattnet kring ön nyttjas som övervintringsplats för stora mängder dykänder vintertid. Fågelskyddet sträcker sig 50 meter ut i vattnet med beträdnadsförbud under perioden 1 april till 15 juli.
Aktuellt för detta besöksmål
Nyheter
Utvidgning och ändring av naturreservatet Valje
Länsstyrelsen har den 18 juni 2024 beslutat om utvidgning och ändring av naturreservatet Valje i Sölvesborgs kommun, med nytt syfte och nya föreskrifter för hela naturreservatet Valje samt en skötselplan för den utvidgade delen.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet Valje, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- uppföra byggnad eller annan anläggning, till exempel brygga, båthamn, kaj, vindkraftverk, mast, antenn, utöver vad som med länsstyrelsens tillstånd anges nedan,
- vidta åtgärder som förändrar områdets topografi, hydrologi eller bottenmiljö- och substrat som till exempel att anlägga väg, spränga, gräva, schakta, dränera, utfylla, tippa, muddra, valla in eller anordna upplag, utöver vad som med länsstyrelsens tillstånd anges nedan,
- dra fram ledning i luft och mark eller lägga ner kablar och ledning på havsbotten,
- avvattna mark och att leda bort yt- och grundvatten genom grävning, dämning eller sprängning, utöver vad som med länsstyrelsens tillstånd anges nedan,
- plöja, harva eller bedriva åkerbruk,
- bedriva verksamhet med redskap som förändrar eller skadar det marina växt- och djurlivet,
- röja, gallra, avverka, flytta, ta bort eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar, såväl stående som liggande,
- ta sten, sand, grus, torv eller andra jordarter, eller bedriva mineralutvinning,
- tillföra växtnäringsämne (exempelvis handelsgödsel, stallgödsel, slam eller annat organiskt avfall), jordförbättringsmedel eller kalk,
- använda kemiska eller biologiska bekämpningsmedel,
- använda parasitbekämpningsmedel till betesdjur, i form som är skadlig för insekter när den utsöndras med spillningen,
- utfodra vilda djur eller använda åtel,
- bedriva fiskodling eller annat vattenbruk med motsvarande påverkan,
Utan tillstånd från länsstyrelsen får du inte heller:
- uppföra byggnad eller annan anläggning för naturvårdens, betesdriftens eller friluftslivets behov,
- anlägga ny brygga på Prästholmen, i första hand till för ökad tillgänglighet för Stiftelsen Valjevikens verksamhet,
- rensa i befintliga diken,
- tillskottsutfodra betesdjur. Det är tillåtet att utan särskilt tillstånd lägga ut mindre mängder grovfoder under maximalt en vecka i samband med vårbetessläpp och höstinstallning, under förutsättning att den placeras på lämplig plats ur naturvärdessynpunkt,
- hålla djur i betesfållorna under perioden 1 december – 31 mars,
- uppföra stängsel eller annan hägnad,
- plantera eller så träd, buskar eller andra växter.
Klicka på naturreservatets namn och välj fliken ”Dokumentation” för att ta del av dokumenten.
Serviceinformation
Fakta
Skyddsår: 1991, utvidgat 2024
Kommun: Sölvesborg
Karaktär: Ädellövskog, hagmarker, marina områden, friluftsliv
Areal: 275,5 hektar varav 61,5 hektar land och 214 hektar vatten
Markägare. Sölvesborgs kommun, kyrkan och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Naturreservatet Valje ligger cirka en kilometer väster om Sölvesborg.
Vägbeskrivning i Google Maps Länk till annan webbplats.
Närmaste busshållplatser är Falkvik Valjeviken cirka 200 meter söder om reservatets sydligaste landdel och Valje Sissebäck cirka 300 meter nordväst om reservatets nordligaste del.