Lillagärde
Du får uppleva skiftande natur med ädellövskogar och trädklädd betesmark vid ett besök i naturreservatet Lillagärde. I området finns restaurerade hagmarker och en gammal strandslåtteräng. Flodpärlmusslan är en skyddsvärd art som lever i Bräkneån.
Ner mot Bräkneån sträcker sig bitvis en brant ravin och reservatets östra gräns går mitt i ån. Vid en inventering av Bräkneån 2005 upptäcktes det att både tjockskalig målarmussla och flodpärlmussla föryngrar sig i ån.
Varierande natur
Bok, ek och hassel är dominerande trädslag i skogsområdena. Floran är rik, särskilt i de lägre delarna närmast Bräkneån och i den bäckravin som finns ner mot ån. Här växer bland annat tibast, olvon, myskmadra, lungört och mindre häxört.
Längs åstranden trivs den stora ormbunken safsa samt hampflockel, fackelblomster, älgört och kärrsilja.
Rikt fågelliv
Den varierande naturen är skälet till att många fågelarter trivs i naturreservatet. Sångare som trastar, mesar och bofinkar dominerar. Större hackspett bidrar till att skapa boplatser för andra fåglar som häckar i håligheter i träd. Stjärtmes och stenknäck är två arter som är speciella för lövskog och de finns här. Forsärla visar sig då och då vid ån.
Rödlistade musselarter
I ån lever två arter av stormusslor som är rödlistade, tjockskalig målarmussla och flodpärlmussla. Flodpärlmusslan är dessutom en särskilt utpekad Natura 2000-art. Det finns ett åtgärdsprogram för bevarande av flodpärlmusslan som lever i ån.
För att överleva är musslor beroende av bra vattenkvalitet, bottnar som inte är igenslammade och att det finns värdfiskar. Flodpärlmusslans värdfiskar är öring och lax. Musslorna är beroende av värdfiskar för att deras larver lever som parasiter på fiskars gälar under tiden som de utvecklas till små musslor. När sedan musslorna släpper taget om gälarna förs de med strömmen och landar på bottnen där de gräver ner sig mellan grus och stenar och utvecklas vidare.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka Lillagärde, men tänk på att det inte är tillåtet att
- förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning
- otillbörligt störa djurlivet
- släppa hund lös inom området
- göra upp eld
- gräva upp växter
- plocka blommor under tiden 1 april - 1 juli
- på störande sätt utnyttja radio, bandspelare eller dylikt
- tälta eller ställa upp husvagn.
Klicka på naturreservatets namn och välj fliken ”Dokumentation” för att ta del av dokumenten.
Serviceinformation
Fakta
Skyddsår: 1987
Kommun: Ronneby
Karaktär: Dalgång, ravin, å, ädellövskog och hagmarker
Areal: 14 hektar, varav 13 hektar land och 1 hektar vatten
Markägare: Lunds stift
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Från E22:an, ta av mot Bräkne-Hoby. Kör genom samhället och sväng vänster efter en kilometer mot Björkeryd. Efter två kilometer, sväng höger vid skylten ”naturreservat”. Efter en kilometer, sväng vänster vid skylten ”Lillagärde naturreservat”. Efter ytterligare en kilometer finns en mindre parkering.