Risk för vattenbrist - Grundvatten och vattendrag i Blekinge länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Jämsunda

Njut av vårens skira grönska och höstens sprakande färger i den lummiga ädellövskogen. Här kan du uppleva många olika arter av växter, svampar och djur.

Artrika ädellövskogar

Ädellövskogen inom naturreservatet är ett av länets mest skyddsvärda skogsområden. Skogen domineras av ek och avenbok med en ovanligt stor andel lind och hassel.

Skogsstyrelsen har pekat ut 10 nyckelbiotoper inom naturreservatet och länsstyrelsen har registrerat närmare 300 skyddsvärda träd. Många träd är gamla och man kan se spår av hamling. Flera ovanliga arter och signalarter har hittats i området, som exempelvis violett fingersvamp, rosa lundlav, mindre hackspett och fjärilen vasspetsad sikelvinge.

Grönsten

Områdets berggrund består till stor del av grönsten som på flera ställen går i dagen. Grönsten är ett samlingsnamn för mörkt grönaktiga, basiska bergarter. Grönstenen ger upphov till en för Blekinge mycket rik lundflora, med arter som vätteros, buskstjärnblomma, tandrot, blåsippa, vårärt, lungört, och lundslok. I flera av områdets stenmurar ser man de svarta och typiskt kantiga grönstensblocken. De kontrasterar i färg och form mot de runda och ljusare granitblocken.

Betesmarker och historiska spår

Några mindre delar av naturreservatet utgörs av öppnare naturbetesmarker, med arter som brudbröd, jungfrulin, blåsuga och gulmåra. På många platser i reservatet syns även spår av tidigare markanvändning. Norr om stora vägen, i den västra delen, ligger exempelvis en torplämning och en fin fägata. Spritt inom hela reservatet finns odlingsrösen och stenmurar. På en bergsrygg i den södra delen kan man se fornlämningar i form av några stensättningar.

Friluftsliv och tillgänglighet

Jämsunda naturreservat är ett spännande område att ströva i. Reservatet genomkorsas av flera grusvägar, skogsvägar och stigar men det finns inga markerade leder. Reservatet har i dagsläget ingen iordningsställd parkeringsplats men parkeringsmöjlighet finns i anslutning till väg 669. Naturreservatet saknar friluftsanordningar och är ej tillgänglighetsanpassat.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka Jämsunda, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • borra, hacka, spränga, rista, gräva, måla eller på något sätt skada berg, jord eller sten, eller att omlagra eller bortföra sten, skada stenmurar, odlingsrösen eller andra kulturhistoriska lämningar,
  • otillbörligt skada eller störa djurlivet,
  • fånga eller insamla växter, svampar eller djur på sådant sätt att deras livsmiljöer skadas eller förstörs,
  • skada levande eller döda träd och buskar, eller vegetation i övrigt, bortföra eller elda död ved,
  • plocka mossor, lavar eller vedlevande svampar, annat än vad som rimligen behövs för artbestämning,
  • gräva upp eller dra upp kärlväxter,
  • plantera, så eller sprida växter, djur, svampar eller andra organismer,
  • medföra okopplad hund annat än vid jakt eller vallning av boskap, samt vid eftersök på skadat djur,
  • rida eller cykla annat än på befintliga brukningsvägar (se Beslutsbilaga 2) och stigar,
  • framföra motorfordon,
  • tälta eller på annat sätt slå läger mer än 2 dygn,
  • parkera eller ställa upp motorfordon, husvagn, husbil eller liknande annat än på reservatets parkeringsplats, och där i högst 1 dygn,
  • göra upp eld eller använda grillar eller liknande. Användning av friluftskök är tillåtet.

Utan tillstånd från länsstyrelsen får du inte heller:

  • utföra vetenskapliga undersökningar som omfattar provtagning, markering, fällfångst, installation av utrustning eller någon form av åverkan på växt- eller djurliv,
  • nyttja området för tävling eller annan organiserad verksamhet som kan verka störande på naturen eller på allmänhetens friluftsliv,
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, snitsel, inskrift eller därmed jämförlig anordning, annat än tillfälligt (högst en vecka) i samband med jakt eller i samband med organiserad friluftsverksamhet.

Ta del av beslut, skötselplan och föreskrifter i sin helhet via Naturvårdsverkets verktyg Skyddad natur Länk till annan webbplats.

Klicka på naturreservatets namn och välj fliken ”Dokumentation” för att ta del av dokumenten.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Skyddsår: 2024

Kommun: Karlskrona

Karaktär: Ädellövskog, lundflora, betesmarker, kulturhistoria

Areal: 82 hektar land

Markägare: Privat, staten

Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge

Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000

Hitta hit

Med bil

Naturreservatet ligger mellan Jämsunda och Bråstorp, ca 2,5 km söder om Tving. Reservatet genomkorsas av väg 669. Parkeringsmöjlighet finns norr om vägen, strax väster om bron över Nättrabyån.

Vägbeskrivning i Google Maps Länk till annan webbplats.

Med kollektivtrafik

Närmaste busshållplats är "Bråstorp" i Tving. Därifrån är det ca 1,4 km till Jämsunda naturreservat. Följ väg 122 mot Karlskrona ca 100 m, ta därefter in på väg 669 mot Johannishus.

Sök resa med Blekingetrafiken Länk till annan webbplats.

Kontakt

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss