Röset vid Forstheim
Uppe på en höjd strax utanför Förkärla ligger ett av Blekinges, om inte Sveriges, märkligaste gravrösen. Det omkring tretusen år gamla gravröset är format som en cylinder och uppbyggt i etager med gravkammare längs sidorna.
Ett märkligt röse
De flesta rösen man stöter på utgörs av en stor hög med sten och ofta en större grop mitt i där folk för länge sedan lyft bort stenarna av nyfikenhet och i jakt på rikedom. Röset vid Forstheim består av ett centralt röse med kallmurade kanter, så att det tar formen av en cylinder. Runt om detta kärnröse har det byggts två ”terrasser” i lägre höjd om vartannat. I dessa lägre etage har det funnits gravkamrar, sju i det inre och fyra i det yttre. Åtminstone en till har funnits, men förstörts.
Detta röse är näst intill unikt i Sverige. Vilka stenar man har valt och hur man har lagt dem skiljer sig lite ifrån mellan kärnröset och de lägre etagen, vilket gör att man tror att etagen anlagts senare än mittenröset.
Den speciella konstruktionen inne i röset blottlades 1852 då man uppförde ett trätorn här för utsiktens skull. Ett par decennier senare, 1874, var skriftställare Gomer Brunius på plats och undersökte röset. Han fann i gravkamrarna flera fragment av mycket grova och lösbrända lerkrukor samt askblandad jord. Det var vad som återstod av begravningarna från de personer som kremerats och gravlagts i kamrarna.
Ett fåtal liknande rösen
Det mest liknande röset finns vid Uskela i närheten av Åbo i Finland. Detta röse som undersöktes 1885 bestod av tre runda och plana, över varandra trappstegsvis lagda, delar. Även i Blekinge har det hittats dolda kallmurar i några rösen.
I Gärestad i Edestad socken undersökte Hille Jaanusson år 1966 ett cylinderformat röse, dolt under ett mer "normalt" röse. Vid Binga i samma socken undersöktes ett röse av Carl Wibling 1895 (Edestad 63). Detta hade ett plant cylinderröse. År 1894 hade han undersökt en dold, cirkelformad mur lagd av flisad sten i ett röse vid Kartorp i Listerby socken (Listerby 13). Det mest lika i Blekinge är dock ett på 1890-talet undersökt röse på Ekbacken vid Påtorp i Ronneby socken (Ronneby 89).
I bottnen fanns
”flere ringar eller murar, den ena innanför den andra, 5 eller 6 till antalet, af släta stenar och flisor lagda i förband, fogarna är tätade med smärre flisor. Dessa murade ringar äro ungefär 3 fot höga och lika breda. Innantill äro de fyllda med kullersten. Ofvanpå och något utanför dessa stenringar är röset uppkastadt."
Just röset i Forstheim är inte daterat, men utifrån de andra liknande rösena och de miljöer de ligger i är det sannolikt från äldre bronsåldern (1700-1100 f.Kr.).
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Datering: Äldre bronsålder (ca 1700-1100 f.Kr.)
Socken och kommun: Förkärla socken i Ronneby kommun
Lämningstyp: Röse
Skött yta: 4780 m2
Markägare: Johannishus Fideikommiss
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Fornlämning, Förkärla 62
Hitta hit
Om du kommer längs E22:an, sväng av på vägen norrut mittför Förkärla kyrka. Efter 400 meter kommer du till ett vägskäl, där väljer du den högra vägen. Efter att ha kört ytterligare en kilometer kommer du till ett nytt vägskäl. Där finns det en blå vägvisningsskylt som lyder gravröse. Härifrån får du gå i 200 meter.