Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

16 apr 2024 klocka 10.00 - 12.00

Hur upptäcker vi och hindrar att barn och unga förs utomlands mot sin vilja

Bilden visar en flicka med resväska på en flygplats.

Illustration: Annefrid Sjöman

Varje år förs barn och unga utomlands mot sin vilja. Anledningen till ett bortförande kan variera men kan handla om barn- eller tvångsäktenskap, könsstympning, uppfostringsresa och att familjen på andra sätt vill upprätthålla eller återupprätta sin heder.

Yrkesverksamma behöver agera och ge stöd och skydd när barn och unga riskerar att bli eller har blivit bortförda till utlandet i syfte att utsättas för hedersrelaterad brottslighet. Inom ramen för projektet Centrum mot hedersrelaterat våld Västmanland genomförs en föreläsning som belyser:

  • varför barn och unga blir bortförda,
  • hur yrkesverksamma kan upptäcka och förhindra att barn och unga förs utomlands
  • aktuell lagstiftning.

Målgrupp

Föreläsningen riktar sig till yrkesverksamma och civilsamhälle som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och möter personer som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Föreläsare

Föreläsare är Hoshi Kafashi, grundare av Shanazi Hjältar och Hjältinnor och expert inom hedersrelaterat våld och förtryck.

Hoshi har många års erfarenhet och stor sakkunskap kring hedersrelaterat våld och förtryck. Hans engagemang i frågan har resulterat i utbildningar för yrkesverksamma som i sin yrkesroll människor , men också som direkt stöd för utsatta barn och unga.

Genom Shanazi Hjältar och Hjältinnor har Hoshi utbildat unga personer, med anknytning till hederskulturen, att att stå emot påtryckningar. Målet är att de ska bli positiva förebilder och ambassadörer för andra i liknande situationer. Shanazi verkar nu i Linköping och Gävle, och förhoppningen är att sprida verksamheten till fler kommuner.

Var:
Digital föreläsning
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
12 apr 2024

Anmäl dig

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 12 april klockan 23.59.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss