Munkfors bruk

Munkfors är en av Värmlands mest genuina bruksmiljöer. Ett stenkast från den moderna industrianläggningen ligger fortfarande Sveriges första Martinverk, som idag visas för besökare, jämte bruksherrgården och arbetarbostäderna. Men vad betyder det för ett modernt, internationellt företag att ha månghundraåriga rötter? Och vad säger egentligen dagens kunder från USA när dom får höra att verksamheten funnits på plats i 350 år?

Ett autentiskt brukssamhälle

Munkfors bruk tillhör de mest välbevarade bruksmiljöerna i landet. Den industriella verksamheten här startade när den första hammarsmedjan byggdes 1670. I början av 1800-talet byggdes bruket ut med större smedjor och en stålugn. När bruket 1829 uppgick i Uddeholmsbolaget utvecklades Munkfors till en av landets ledande järnproducenter. År 1868 byggdes här landets första martinugn för ståltillverkning. Den kompletterades år 1877 med martinverket, som än idag finns bevarat. 

Bruksherrgården uppfördes 1812, och runtomkring den ligger en mängd industribyggnader och bostadshus från 1800- och 1900-tal som har bevarats i ursprungligt utförande. Längs Göthbergs väg ligger arbetarbostäderna utmed raka bruksgator enligt på det sätt som var vanligt i bruksorterna förr.

Film om Munkfors bruk

Klicka på videospelaren nedan om du vill se vår film om Munkfors bruk.

Logo för projekt Cupido

Riksintresse för kulturmiljö

Munkfors är idag en av de bäst bevarade bruksorterna, med Sveriges äldsta bevarade martinverk för järntillverkning. Därför är platsen utvald som ett riksintresse för kulturmiljö. Ett riksintresse är en signal om att området har så höga kulturmiljövärden att de ska ha företräde gentemot andra intressen, förutsatt att de andra intressena inte är av riksintresse. Kommunerna ska redovisa riksintresseområdena i sina översiktsplaner, och ange hur de ska tillgodoses i samhällsplaneringen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Området är öppet för allmänheten att besöka.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Vid Munkfors bruk finns ett museum, där du kan ta del av platsens historia. Besök Föreningen Gamla Bruket i Munkfors för att se öppettider och kontaktuppgifter.

Föreningen Gamla Bruket i Munkfors Länk till annan webbplats.

Munkfors bruk hos Digitaltmuseum Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Munkfors bruk ligger mellan riksväg 62 och Klarälven.

Kontakt

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss