Aktuella varningsmeddelanden i Stockholms länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

14 maj 2024 klocka 10.00 - 15.30

Kurs om hästar på naturbetesmarker

En grupp människor äter matsäck i naturen. En häst är framme och smakar.

Foto: Ylva Berry

Välkommen till en kurs om hästar och naturbetesmarker. Under en dag ute i fält får du värdefull information och titta på olika typer av betesmark.

Inger Pehrson, som är mångårig betesexpert, berättar om varför bete på naturbetesmarker ger hästar bäst möjlighet att vara hästar. Hon berättar också vad som skiljer olika djurslags bete åt och hur man kan utnyttja det om man har möjlighet. Med rätt kunskaper och betesplanering ger hästbete goda förutsättningar för höga natur- och i kulturvärden.

Monica Linden och Kenneth Rising arrenderar och bor på Beatelunds Gård på Ingarö sedan drygt två år tillbaks, och driver där Stall Beatelund tillsammans med ytterligare två personer. På den här kursen får du träffa en representant från gården som berättar om hästarna och betesdriften i Storängsudds naturreservat.

Vi visar upp artrika naturbetesmarker i reservatet som har betats av hästar i många år och förhoppningsvis får vi se både blommande Adam och Eva samt kungsängslilja.

Vi kommer att titta på betesmarkstyperna mosaikbete, skogsbete och strandängar och berätta om hur du kan sköta dem för att behålla biologisk mångfald och ett vackert landskap, få bra produktionsresultat med olika djurslag samt ta del av de miljöersättningar som finns att söka. Vi tittar även på vinterhagarna som är betade gamla vallar med flera fållindelningar.

Praktisk information

Hela kursen hålls utomhus, så klä dig efter väder och ta med egen mat eller fika.

Vi mejlar ut mer information och en kunskapssammanställning till anmälda när kursdagen närmar sig.

Praktiska frågor ställs till Ylva Berry på Länsstyrelsen Stockholm, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Aktiviteten finansieras av strategiska planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik 2023–2027.

Hur du tar dig dit

Det går att ta sig till platsen för kursen, Storängsudds naturreservat på Ingarö, med kollektivtrafik och det finns parkeringsmöjlighet för dig som kommer med egen bil. Vi kan hämta dig som kommer med kollektivtrafik vid den närmaste busshållplatsen och hoppas att några av deltagarna med bil också kan tänka sig att samåka och att plocka upp andra deltagare. Samåkning gör att fler får möjlighet att ta sig till våra kurser samtidigt som vi släpper ut mindre växthusgaser.

Vi vill göra det enkelt att delta även utan att ta egen bil till kursen. Skriv gärna i rutan "Meddelande till arrangören" i anmälningsformuläret nedan om du vill hitta någon att få åka med. I så fall kan vi höra med de andra anmälda i rätt del av länet om någon av dem kan plocka upp dig. Skriv även om du inte vill bli kontaktad av oss gällande samåkning.

Logotyp med EU-flaggan och texten Medfinansieras av Europeiska unionen.
Var:
Storängsudds naturreservat, Ingarö
Kostnad:
Ingen kostnad
Sista anmälningsdag:
09 maj 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 9 maj klockan 23.59.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss