Fältvandring – Anlägg din egen våtmark
Våtmarker i jordbrukslandskapet blir allt viktigare i ett föränderligt klimat med torka samt snabba och stora flöden. Följ med på vår fältvandring och låt dig inspireras av andra markägares arbete med att investera i och förhöja odlingslandskapets värden.
Under drygt 150 år har cirka 90 % av all ursprunglig våtmarksareal dränerats bort i jordbrukslandskapet, från södra Sverige upp till Mälardalen, för att vinna odlingsmark och trygga livsmedelsförsörjningen. Våtmarker fyller flera funktioner i landskapet. De renar vatten och skyddar mot både torka och översvämningar. Dessutom är de en av de mest artrika naturmiljöerna. Genom att återväta torvmarker så minskar även utsläppen av växthusgaser, vilket gör det till en viktig åtgärd för Sveriges klimatarbete. Följ med på vår fältvandring och låt dig inspireras av andra markägares arbete med att investera i och förhöja odlingslandskapets värden. Vi besöker Hässle Säteri och tittar på hur man anlagt två av sina våtmarker.
Programinnehåll
• Bakgrund och beskrivning av de besökta våtmarksplatserna
• Var passar våtmarker i landskapet?
• Våtmarkers funktion och nytta
• Natur- och ekonomivinster med bete som skötselåtgärd
• Anmälan och tillstånd kopplat till våtmarksanläggning
• Anläggningsstöd och skötselersättningar
• Information från Greppa Näringen
Medverkande: Jenny Jochnick NVVF, Gordon Lindau NVVF, Sören Eriksson våtmarkskonsult, Malin Almquist Länsstyrelsen och Karin Oskarsson LRF
Anmälan görs till Jenny Jochnick, 072-555 05 08 eller jenny.jochnick@nvvf.se Vi bjuder på fika! Meddela eventuella födoämnesallergier vid anmälan.
- Var:
- Hässle Säteri, Samlingsplats: Parkering ca 150 m in på liten avfartsväg norr om Dagöholm, norr om nordvästra Långhalsen. Vägbeskrivning: https://kartor.eniro.se/m/r25re
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 27 sep 2022