Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om skyddsjakt efter nytt vargangrepp

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Länsstyrelsen Skåne har idag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Besiktningen visar att angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om skyddsjakt som gäller till 20 april.

Det är det femte angreppet i reviret Söderåsen under det senaste året, och det tredje som skett på kort tid. DNA-analyser har visat att de två senaste angreppen har utförts av den genetiskt viktiga varg (G93-23) som fötts i Settenreviret i Norge, och som sedan i våras har begått omkring 15 angrepp på tamdjur i södra Sverige.

- ­Det här angreppet har skett bara ett par kilometer från det senaste angreppet och bakom ett helt och välfungerande fårstängsel, berättar Nils Carlsson, chef för art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Efter det senaste angreppet den 23 mars fattade Länsstyrelsen ett beslut om skyddsjakt. Det beslutet upphävdes några dagar senare av förvaltningsrätten.

- Nu har vi en ny situation, och det råder en uppenbar risk för allvarlig skada på fler tamdjur. Därför fattar vi ett nytt skyddsjaktbeslut och jakten inleds omedelbart. Vi har också beslutat oss för att överklaga förvaltningsrättens beslut. Det är viktigt för oss att få klarhet i hur de nya riktlinjerna för skyddsjakt ska tillämpas, säger Nils Carlsson.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss