Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Risk för gräsbränder under våren

Gräsbrand som sprider sig

Gräsbränder kan sprida sig mycket snabbt och vara svåra att släcka. Under våren ökar brandrisken i gammalt torrt fjolårsgräs.

Säsongen för gräsbränder börjar direkt när snön försvunnit och det torra fjolårsgräset tittar fram. När det är soligt väder med torr luft är risken stor att fjolårsgräs fattar eld även om det är fuktigt i marken. När det blåser kan elden spridas snabbt.

Snabba väderomslag, som är vanligt på våren, kan göra att risken för gräsbränder ändras snabbt. Lokala variationer i brandrisken kan vara stora. Risken för gräsbrand är särskilt stor på eftermiddagen när gräset har torkat. När det blåser kan elden spridas snabbt. Hastiga väderomslag kan göra att risken för gräsbrand snabbt kan ändras och lokala variationer i brandrisk kan vara stora. Risken för gräsbränder är kvar tills nytt, grönt gräs vuxit ut.

Var försiktig och håll dig uppdaterad

All eldning sker under eget ansvar. Tänk på att vidta stor försiktighet och ha alltid tillgång till vatten att släcka elden med. Håll koll på brandrisken på SMHI:s webbplats eller i appen Brandrisk Ute. Du är ansvarig för att kontrollera om eldning är tillåtet och lämpligt.

SMHI:s varningar och meddelanden Länk till annan webbplats.

MSB:s app Brandrisk Ute Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss