Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Digital fotoutställning om kungens 50 år på tronen

I varje län under kungens jubileumsbesök visas en fotoutställning som uppmärksammar H.M. Konungens 50 år på tronen. I Skåne består utställningen av skåningars egna bilder från kungabesök i olika delar av länet 1973-2023. Här kan du se utställningen.

Skåningarnas bilder av kungen

Invigning av Kungalunden - Malmö 1997

Kungen tar ett första spadtag för att gräva ett träd

Jan Lund var en av dem som planterade träden i Kungalunden på Gustav Adolfs torg. Det var Malmös present till kungens 50-årsdag.

”Det var en stor dag när kungen skulle komma och ta emot sin present. Vi som skulle vara med fick nya kläder och nya skyfflar. Några träd hade redan planterats, men det sista skulle kungen själv få plantera.

Han fick styra kranen på lastbilen där trädet hängde och han styrde ner trädet i gropen hur fint som helst. Sen fick vi hölja med våra skyfflar. Kungen fick också en skyffel och han öste på ganska bra. Jag står närmast kungen på vänster sida och jag trodde han skulle klippa foten på mig. Kungen var mycket trevlig och tackade oss alla och skakade hand med oss”.

Fotograf: Jan Söfting

En faderlig omfamning - Ring Knutstorp 2014

Kungen omfamnar prins Carl Philip efter ett race.

Prins Carl Philip har tävlat i rallysport under flera säsonger och i olika klasser, ibland med kungen som åskådare. Så var det på Ring Knutstorp 2014 och Stefan hade kameran framme.

”Prins Carl Philip tävlade i STCC på Ring Knutstorp. Jag lyckades fånga ögonblicket när prinsen fick en faderlig kram i depån.”

Fotograf: Stefan Lindblom

Min handgjorda flagga - Hovs hallar 1983

En flicka viftar med en svensk flagga när kungen kör förbi.

Femåriga Gunilla ville vara redo att vifta med den svenska flaggan när kungen åkte förbi den 1 september 1983.

”Jag utformade den så noggrant som en femåring kan och målade det första blåa fältet med tuschpenna.. Jag höll på i flera dagar. När det var några dagar kvar var flaggan ännu inte klar. Tuschpennan hade då torkat och jag fick ta till den mörkblå fettkritan istället. Flaggan som jag håller i min hand blev klar till slut och jag hoppas att den symboliserade hyllningen till kungaparet trots sina olikfärgade fält”

Fotograf: Lisbet Svensson

Finbesök vid fiskgratängen - Bjuv 1975

Kungen lyssnar i fabrik vid fiskegrätängtillverkning.

Rolf löste gratänggåtan och fick gratulationer från kung Carl XVI Gustaf när kungen besökte Bjuv 1975, berättar Fredrik, Rolfs barnbarnsbarn.

”Min gammelmorfar Rolf Baadstöe var förman på enheten Färdig mat på Findus som arbetade med djupfryst mat. Ett hinder i produktionen var att potatismoset till fiskgratängerna fick spritsas för hand. Rolf och en kollega uppfann en maskin som automatiserade spritsandet vilket revolutionerade flödet. Att kungen besökte fabriken för att gratulera var Rolf mycket stolt över.

Bilden var upphängd i sovrummet och uttrycket ”Jag har träffat kungen” har vi som är hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn hört. Många gånger.

Foto: Bilder i Syd
Bildkälla: Fredrik Framåt och Anna Rundblad

Kristianstads 400-årsfirande - Kristianstad 2014

Kungen på länsmuseet i Kristianstad.

I samband med att Kristianstad firade 400 år var kungaparet på besök. Det var besök på bland annat Regionmuseet Kristianstad där Claes fick tillfälle att fotografera kungen.

”Jag och min kollega följde kungaparet hela dagen, och det blev många bra bilder. Det var ett späckat schema, men kungaparet var hela tiden väldigt intresserade och engagerade. Avslutningen var en middag med underhållning i det nybyggda Rådhus Skåne. När det enligt programmet var dags att lämna, ville kungaparet inte gå. Så de dröjde sig kvar en timme extra. Säkerhetspersonalen sa att de aldrig hade varit med om något liknande.”

Fotograf: Claes Sandén

”Raketen” på scoutlägret - Rinkaby 2011

Kungen gör raketen på scen under scoutläger.

Cecilia var på plats på Rinkabyfältet utanför Åhus där kungen besökte World Scout Jamboree.

”Under avslutningsdagen gick kungen upp på scenen. Då drog han igång Raketen med 40.000 scouter. Du må tro att det dånade ordentligt. Det uppskattades otroligt mycket”.

Fotograf: Cecilia Sandén

Kungens fräcka glasschock - Sofiero slott 2016

Kungaparet på besök i vid Sofiero.

Maria och hennes vän tog med sina döttrar när kungaparet skulle inviga Sofiero slotts 150-årsjubileum.

”Vi köpte med blommor som töserna kunde ge till drottningen. När de lämnade över blommorna sa kungen att töserna skulle säga till sina mammor att de ville ha varsin stor glass.”

Fick de någon glass? Såklart.

Fotograf: Maria Wall

Det blev sådär - Eslöv 2011

Kungaparets fötter på en gräsmatta.

På nationaldagen firade Eslöv 100 år och fick besök av kungaparet. Mats satt i gången och var redo med kameran. Precis när de skulle passera framför honom slant han med kameran.

”Jag fick en chans men det blev sådär”

Fotograf: Mats Fridh

Tjejgåvor och killgåvor - Lund 1975

Kungen på tåget och kikar ut ur fönstret.

Kungen var under sin eriksgata i Malmöhus län på väg från Lund med tåg. Peter var en av dem som slutit upp på perrongen för att vinka av kungen.

”Plötsligt, räcker en tjej fram ett litet rött plasthjärta till kungen, ”från alla tjejer i Lund”. Blixtsnabbt, drar en kille fram sin snusdosa och sträcker till kungen, ”från alla killar i Lund.”

Fotograf: Peter Ljungdahl

En avslappnad stund i Lund - Lund 2017

En grupp människor skrattar med kungen under en paus.

Annika var på plats när kungen besökte ESS i Lund tillsammans med Kanadas generalguvernör David Johnston.

”Under en avslappnad stund lyckades jag fånga denna bild av kungen. Kungen verkade njuta av sällskapet och var helt närvarande i stunden, vilket jag försökte fånga på bilden. Kanske speglar bilden hans personlighet, det var i alla fall min känsla när jag tog bilden”.

Fotograd: Annika Persson

En ros från en femteklassare - Kristianstad 1977

En stor folksamling väntar på att kungen ska gå ut ur bilen. Ett barn räcker fram en blomma.

Hösten 1977 besökte kungen Kristianstad. Lotta gick i femte klass. Kungabesöket var inte skäl nog att göra ändring i skolschemat enligt läraren.

”Vi var några få som gjorde en annan bedömning. Jag hade fått en peng av mamma på morgonen, så jag sprang inom en blomsteraffär och köpte en röd ros. Vi hann precis fram lagom till att kungen steg ur bilen och jag lyckades överräcka min blomma. Han tog mig i hand och sa ”tack lilla vän”.En av besökarna kände igen mig och fångade ögonblicket med sin kamera”.

Bildkälla: Lotta Bengtsson

Smak av skånsk kulturhistoria - Tommarp 2005

Kungen blir serverad smakprov på Spättekaka.

När Tommarp fyllde 850 år var kungen på plats. Sussi Cederstrand blev fotograferad av Ystads Allehanda när hon bjuder kung Carl-Gustaf på spettkaka - ett stycke skånsk kulturhistoria.

”Det var väldigt stort att kungen besökte Tommarp. Jag var aktiv i hembygdsföreningen på den tiden och vi jobbade under lång tid för att förbereda besöket. Jag var först med och tog emot honom vid bygdegården. Sedan fortsatte han med att besöka utgrävningarna, precis som hans farfar hade gjort vid sitt besök 50 år tidigare. Därefter besökte han museet och i Esbjörnshuset, ett gammalt gathus från 1700-talet, bjöd jag honom på en bit spettkaka. Han kände faktiskt igen mig - ”är du här nu”, sa han”.

Bildkälla: Sussi Cederstrand
Fotograf: Thorsten Persson, Ystads Allehanda

På eriksgata i Örkelljunga - Örkelljunga 1983

Kungaparet sitter i bil och vinkar.

1983 var första gången ett statsöverhuvud besökte Örkelljunga. Lars hade som alltid kameran med sig på jobbet.

”Jag arbetade i Örkelljunga på den tiden. Jag fotograferade mycket, och brukade ta bilder av arbetskamrater och arbetssituationer. Den här dagen kom kungaparet till Örkelljunga på sin eriksgata, de kom åkande i en öppen Chevrolet. Det var mycket folk, och när de passerade lyfte jag min kamera och tog några bilder”.

Fotograf: Lars Wijk

En jättefångst på Öresund - Landskrona 2018

Kungen håller upp en stor torsk på en båt.

Kungen besökte Landskrona efter en inbjudan från Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund. Stefan följde besöket där det ingick en tre timmar lång tur på Öresund.

”Det blev också tid för fiske i strålande sol. Kungen själv fick napp, en jättefin torsk, som utan tvekan var dagens största”.

Fotograf: Stefan Lindblom

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss