Vind i kombination med snöfall på kalfjället i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

19 apr 2024 klocka 13.00 - 16.00

Norrbotten tillsammans mot brott

Polisbil bakom avspärrning.

Foto: Jens Lindström/Johnér

Norrbottens län står inför en samhällsomvandling som kan komma att påverka stora delar av samhället. Länet ska vara attraktivt för oss som bor här och för de som vill flytta hit eller besöka Norrbotten. Trygghet är en viktig del i att vara ett attraktivt län. Därför behöver vi tillsammans arbeta brottsförebyggande.

Problemen är inte särskilt stora idag, även om varningssignaler finns, men i takt med nyindustrialiseringen så förväntas otryggheten att öka. En gemensam kraftsamling, som omfattar bland andra myndigheter, kommuner, Region Norrbotten, civila samhället och näringsliv, skulle kunna bidra till en mer hållbar och trygg samhällsomvandling med goda livsmiljöer.

Exempel på frågor att samtala kring:

  • Inflyttningen behöver öka – hur får vi det att hända? Hur kan vi tillsammans stärka länets varumärke som ett tryggt och ett attraktivt län?
  • Vilka nya insatser eller aktiviteter kan behöva skapas i det fortsatta arbetet?
  • Vad kan hända om vi inte tillsammans arbetar brottsförebyggande? Vilket samhälle vill ha i framtiden och hur når vi dit?
  • Särskilt utsatta är barn och unga. Vilka tidiga insatser behövs för de som riskerar att utveckla kriminalitet?
  • Vad kan vi samhällsaktörer bidra med i en gemensam kraftsamling?
  • Vad kan vi lära av andra län och andra kommuner?
  • Vilka frågor eller områden är viktigast att ta tag i på kort och på lite längre sikt? Var ska vi börja?

Samtalet vänder sig till dig som vill vara med och påverka utvecklingen i länet och därmed bidra till en hållbar ny industrialisering för hela landet.

Program

  • Senast 12.55: Ankomst, signering i gästboken, praktisk info
  • 13.00: Välkomna och inledning. Lotta Finstorp, landshövding
  • 13.10 Spaning. Anders Thornberg, landshövding
  • 13.20: Gemensam dialog
  • 14.00: Paus/fika
  • 14.20: Fortsatt dialog
  • 15.50: Summering, Lotta Finstorp, landshövding
  • 16.00: Avslutning. Lotta Finstorp, landshövding

Spanare

Vithårig man i blå kostym mot röd tegelvägg.

Anders Thornberg, landshövding Hallands län

Anders Thornberg började sin yrkesbana som polis i Stockholms polisdistrikt innan han anslöt sig till Säkerhetspolisen (Säpo) där han hade en rad olika roller bland annat operativ chef, säkerhetspolischef och biträdande generaldirektör för Säpo. 2018 utsågs han till rikspolischef.

 

Inbjudna gäster kan anmäla sig

Inbjudna deltagare får en anmälningslänk via e-post. Inbjudan är personlig och bör inte delegeras utan samråd med länsstyrelsen. Hör av dig till oss om du vill utse en ersättare.

Fotografering

Länsstyrelsen kan komma att fotografera och filma samtalet för att använda bilderna och filmerna i sina kommunikationskanaler och i sociala medier. Prata med personal på plats om du har någon invändning mot att synas i bild.

Samtal på residenset

Under Samtal på residenset förs informella rundabordssamtal mellan inbjudna gäster, landshövdingen och länsrådet. Det övergripande målet är att bidra till hållbar utveckling i Norrbottens län, i linje med FN:s globala hållbarhetsmål – Agenda 2030.

Syftet med samtalen är att tematiskt belysa utmaningar och möjligheter för länets hållbara utveckling. Eftersom de inbjudna deltagarna kommer från olika sektorer i samhället och delar erfarenheter, tips och tankar mellan varandra blir temat eller ämnet belyst ur flera olika perspektiv. Genom dialogen driver deltagarna den hållbara utvecklingen framåt och verkar tillsammans för Norrbottens bästa. Under samtalen belyses även mer konkreta förslag eller initiativ.

Samtalen är informella. Vi tillämpar regeln att gästerna som deltar i ett seminarium kan diskutera resultaten från seminariet i omvärlden, men de bör inte citera vad en specifik individ sagt.

Var:
Residenset, Residensgatan 19, Luleå
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
04 apr 2024

Kontakt

Tina Norgren

Länsledningens stab

Telefon 073-3522024

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss