KALENDER

 • 23 03 aug 2021 sep 2021 Klocka som ikon 09.00 - 17.00
  Demokratistugan besöker länet Besök demokratistugan, ett mobilt kunskapscenter som uppmuntrar till engagemang och eftertanke.

  Anmäl dig här – senast 3 september

 • 23 03 aug 2021 sep 2021 Klocka som ikon 09.00 - 17.00
  Norrbottens digitala Demokratistuga Länsstyrelsen bjuder in till en digital föreläsningsserie för att öka kunskapen och stimulera till samtal om demokratin och dess utmaningar i Sverige, Norrbotten och Europa.

  Anmäl dig här – senast 3 september

 • 02 sep 2021 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Funkar tillgängligheten i praktiken? Utbildningsdag om strategisk styrning av fu... Kommuner och regioner har en viktig roll för att alla invånare ska kunna vara fullt delaktiga i samhället. En strategisk styrning och ledning av funktionshindersfrågor är avgörande för att lyckas i de...

  Anmäl dig här – senast 27 augusti

 • 07 sep 2021 Klocka som ikon 09.00 - 19.00
  Digital solsafari 2021 Boka in datumet och starta din solkraftsresa på det digitala evenemanget Solsafari 2021. Solceller är ett lönsamt och konkret sätt att bidra till en mer hållbar värld.

  Ingen anmälan krävs

hand som signerar papper Foto:mostphotos

Samhälle

Notarius publicus

Länsstyrelsen utser notarius publicus, som hjälper allmänheten att till exempel intyga namnunderskrifter. Se vilka som finns i Norrbottens län.

Foto: Länsstyrelsen

Natur och landsbygd

Skyddad natur

Länsstyrelsen ansvarar vanligtvis för att sköta skyddad natur som till exempel naturreservat och nationalparker. Här kan du läsa om olika typer av skyddad natur.

Miljö och vatten

Åtgärder och verksamheter i vatten

Här hittar du information och vägledning om olika verksamheter och åtgärder i vatten. Du hittar också information om olika stöd du kan söka för att förbättra våra vatten.

en mans hand trär en vigselring på en kvinnas ringfinger

Bo och leva

Vigselförrättare

Behöver du en vigselförrättare? Länsstyrelsen utser borgerliga vigselförrättare och har en lista över vilka personer som är vigselförrättare i länets kommuner.

Fjällfisk som två händer håller i i grunt vatten Foto: Länsstyrelsen

Djur

Fiske i fjällen

Vill du fiska i fjällen? För att fisket ska vara långsiktigt hållbart finns olika fiskeregler och lokala fiskebestämmelser som du behöver hålla dig till.

En människa vandrar på en spångad led i fjällmiljö med höstig natur.Foto: H Hjort

Besöksmål

Upptäck Norrbotten

Hemestra i våra fina nationalparker, kika in i länets runt 430 naturreservat, upptäck våra tre världsarv, besök naturum i Abisko eller färdas längs våra drygt 2 000 kilometer statliga leder.

NYHETER

 • 2021-06-24

  Rapport visar att astma, allergi och tinnitus ökar bland barn i norra Sverige

  Miljöhälsorapporten Barn i norr 2021 beskriver barns hälsa och miljöexponering i norra Sverige. Den visar att barn i Norrland har tillgång till bra luft, men att astma och allergi ökar och verkar vara vanligare i norra Sverige än i övriga landet. Att barn får tinnitus av att lyssna på hög volym i hörlurar är också ett växande problem.
 • 2021-06-24

  Länsstyrelsen tar krafttag mot jättebalsamin

  I sommar kommer Länsstyrelsen att genomföra en omfattande bekämpning av den invasiva främmande växten jättebalsamin. Bekäm...
 • 2021-06-23

  Fira demokratin med oss! Nu lanserar vi Demokratistugan

  Sveriges demokrati fyller 100 år 2021 och i Norrbotten fortsätter vi firandet med det nationella projektet Demokratistugan...
 • 2021-06-23

  Så tycker norrbottningarna om stora rovdjur och skyddade områden

  Sveriges Lantbruksuniversitet publicerar idag resultatet av 2020 års stora attitydundersökning. I Norrbotten var svarsfrek...