en kvinna iklädd vita camouflagekläder med gevär över axeln åker skidor i vintrig skog. Foto: Johnér

KALENDER

 • 24 jan 2024 Klocka som ikon 08.45 - 16.30
  Hur kan vi stärka det återfallsförebyggande arbetet mot våld i nära relation? Personer som utövar våld i nära relationer har rätt till stöd och hjälp för att bryta sitt destruktiva beteende. Det kan även ses som förebyggande insatser för våldsutsatta kvinnor och barn som bevitt...

  Anmäl dig här – senast 15 januari

 • 06 07 feb 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Grundläggande säkerhetsskydd för chefer och beslutsfattare Länsstyrelsen Norrbotten erbjuder en kurs i grundläggande säkerhetsskydd i syfte att stärka säkerhetsskyddet i vårt län. Kursen riktar sig främst till beslutsfattare och chefer i våra kommuner.

  Anmäl dig här – senast 22 december

 • 28 feb 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Brott mot barn – vad är ditt ansvar? Du som möter ungdomar och barn i din yrkesroll - vad är ditt ansvar när du upptäcker att ett barn blivit utsatt för brott? Tillsammans arrangerar flera samhällsaktörer i Norrbotten en hel dag med foku...

  Anmäl dig här – senast 14 februari

collage av olika hundar

Djur

Kärleksfulla hem sökes

Just nu har Länsstyrelsen omhändertagit ett stort antal hundar som behöver nya hem. Det rör sig främst om draghundar av typen Alaskan husky. Här finns mer information.

vy över Kiruna på vintern Foto: Johnér

Om oss

Aktuella tillståndsprocesser

Vad händer inom tillståndsprocesserna i Norrbottens län just nu? Här får du en snabb överblick, status i ärendet och enkel åtkomst till de senaste offentliga handlingarna kopplat till ärendena.

Besöksmål

Hitta ditt smultronställe

Besök våra vackra naturreservat, upptäck kulturminnen, leder och rastplatser. Kanske finns ditt smultronställe alldeles intill knuten?

abborrar ligger vid ett pimpelhål. Foto: Johnér

Miljö och vatten

Länsstyrelsens arbete med PFAS-förorenade områden

Bodens kommun har utfärdat kostrekommendationer för fisk fångad i Svartbyträsket och Lillavan. Läs mer om hur vi arbetar med PFAS-förorenade områden.

en person i hoodie sitter framför en laptop

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

Samhälle

Kulturmiljö

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar ger både upplevelser och kunskaper om vårt län. Länsstyrelsen beslutar om tillstånd att förändra skyddade kulturmiljöer och om bidrag.

NYHETER

 • 2023-12-06

  Framtidens snö- en omvälvande förändring

  Norra Sverige har alltid varit känt för sin långa och hårda vinter med generösa mängder snö. Som i vissa län täcker landskapet från oktober ända fram till juni. Vi ser att snö är en väsentlig del av livet i norr. Historiskt, nu och i framtiden. Snöförhållanden påverkar människor, näringar och kulturen i norr. Men i framtiden hotas vintern av en omvälvande förändring och det kommer få konsekvenser.
 • 2023-12-04

  Fikasugna norrbottningar firade första advent på Residenset

  I söndags var det äntligen dags för landshövding Lotta Finstorp och husföreståndare Christoffer Tangerud att välkomna 160 ...
 • 2023-12-01

  Tillgången till kontanta betaltjänster minskar

  År 2023 är tillgången till betalkonto, internetbank, BankID, bankkort och Swish avgörande för möjligheten till att göra be...
 • 2023-11-30

  Vi söker nya hem till omhändertagna hundar

  Det rör sig om en större grupp hundar där de flesta är draghundar av Alaskan Husky-typ. Hundtypen är särskilt framavlad fö...

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss