Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Norrbotten – Norrbotten

Vårflod och brandrisk

SMHI har utfärdat ett flertal varningar för höga flöden i Norrbotten. Samtidigt råder stor risk för gräsbränder. Här kan du följa aktuellt läge i länet samt få tips om vad du behöver tänka på.

KALENDER

Om oss

Länsstyrelseveckan

Under Länsstyrelseveckan 20-24 maj samlar vi en serie möten, konferenser, utflykter och utställningar som lyfter arbetet med Norrbottens hållbara utveckling inom olika områden. Välkommen att mingla!

ett rådjurskid ligger i gräset. Foto: Johnér

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar "övergivna" djurungar ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Här finns en sammanställning över vanliga frågor och svar.

Människor hoppar i vattnet från en brygga. Foto: Johnér

Natur och landsbygd

Dispens från strandskydd

I strandskyddade områden får du normalt inte bygga. Om du ändå vill bygga till exempel en brygga eller ett förråd behöver du ansöka om dispens hos Länsstyrelsen eller din kommun.

Del av eu-flaggan med gula stjärnor på blå bakgrund.

Samhälle

EU-valet

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Länsstyrelsen ansvarar för den slutgiltiga rösträkningen. Du kan även beställa dublettröstkort eller begära rättelser i röstlängden hos oss.

illustration över Norrbottens-karaktäristiska element

Om oss

Aktuella tillståndsprocesser

Ta del av länets aktuella tillståndsprocesser, få status i ärendet och enkel åtkomst till de senaste offentliga handlingarna kopplat till dem.

Renskiljning vid Skuolla under sommaren. Foto: Carl-Johan Utsi

Besöksmål

Dags att planera din svemester?

I vårt län har vi gott om naturreservat, nationalparker, intressanta kulturmiljöer, naturum och världsarv. Sök fram ett nytt område att besöka på den här sidan.

NYHETER

 • En grupp av människor har möte vid ett rektangulärt bord, vi kortändan av bordet syns en bildskärm. 
  2024-05-20

  Beredskapsplanering ska skydda kulturarvet

  Den 13 maj samlades Rådet för skydd av kulturarv för första gången. Rådet består av högsta ledningen för myndigheter inom kulturarvssektorn, företrädare för museer, länsstyrelser och Svenska kyrkan. Uppdraget är att bidra till en effektiv beredskapsplanering inom kulturarvsområdet.
 • 2024-05-20

  Stort intresse att söka stöd för klimatsmarta åtgärder i Norrbotten – snart öppnar ansökan igen

  Intresset för klimatinvesteringar via Klimatklivet är fortsatt stort i Norrbotten. Under årets första ansökningsomgång ink...
 • 2024-05-16

  Aktuellt varningsläge i Norrbotten

  SMHI har utfärdat ett flertal varningar för höga flöden och översvämning i Norrbotten. Samtidigt råder stor risk för gräsb...
 • 2024-05-16

  Sveriges landshövdingar samlades runt beredskapsfrågorna

  I veckan träffades landshövdingar, länsråd och andra beredskapsfunktioner på Gotland för att fortsätta arbetet med att sam...

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss