en glödlampa hänger i en kabel, lyser

Spara energi

Vi står inför en utmanande vinter med höga elkostnader. Vi ger dig mer information om vad Länsstyrelsen och andra myndigheter gör. Och vad du själv kan göra för att minska din energianvändning.

KALENDER

 • 18 26 okt 2022 jan 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Barnrättsstrategutbildning Fyra dagars utbildning i barnkonventionen under perioden 18 oktober 2022 till 26 januari 2023, med praktisk implementering av barnets rättigheter.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 07 08 dec 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Regionala planeringsdagar Länsstyrelsen i Norrbotten bjuder in region och kommuner till regionala planeringsdagar med fokus på krisberedskap och civilt försvar.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 09 dec 2022 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Föräldraskapsstöd i heders­kontext Länsstyrelsen i Västerbotten och Norrbotten bjuder in till en gemensam träff rörande föräldraskapsstöd i hederskontext.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.30
  Den 1 februari håller vi en digital nationell konferens med fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Konferensen utgör startskottet för kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”, ...

  Anmäl dig här – senast 31 januari

Mostphotos

Djur

Älgjakt

Just nu pågår älgjakten 2022-2023 i länet. Här hittar du information om jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten till Länsstyrelsen.

grävskopa i vattendrag för projektet EXPERT. Foto: Länsstyrelsen

Miljö och vatten

Gör en åtgärd för bättre havs- och vattenmiljö

Kommuner, ideella sammanslutningar eller en kombination av dessa kan söka LOVA-bidrag för att genomföra lokala vattenåtgärder. Förbered ansökan nu, sista ansökningsdag är 31 januari.

en man tar kappepaus i fjällen. Foto: Johnér

Besöksmål

Naturreservat och kulturmiljöer

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet? Här har vi samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

illustration över Norrbottens-karaktäristiska element

Om oss

Aktuella tillståndsprocesser

Här samlar vi de aktuella tillståndsprocesserna i Norrbotten för en snabb överblick, status i ärendet och enkel åtkomst till de senaste offentliga handlingarna kopplat till ärendena.

Människor runt ett bord. Foto: Johnér

Om oss

Vill Du jobba Här?

Som anställd på Länsstyrelsen får du arbeta med meningsfulla och utvecklande uppgifter tillsammans med kompetenta kollegor i en miljö som är lyhörd för just din livssituation. Se vad vi kan erbjuda!

Djur

Bestämmelser för fiske

Är du sugen på att fiska? Det finns vissa bestämmelser du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskebeståndet.

NYHETER

 • 2022-12-05

  Kommunikatörers erfarenheter från studieresa till Helsingfors

  I april genomförde delar av kriskommunikationsnätverket i Norrbotten en studieresa till Helsingfors för att studera det finska krisberedskapssystemet och hur de arbetar med kriskommunikation. Efter resan sammanställdes en rapport som nu finns tillgänglig.
 • 2022-12-02

  Har du en bild på Kungen i dina gömmor?

  2023 är ett jubileumsår för Sverige. H.M Konungen, Carl XVI Gustaf, firar 50 år som kung och nu behöver vi allmänhetens hj...
 • 2022-12-02

  Dags att förbereda ansökan om stöd för vattenvårdsprojekt

  Under perioden 1—31 januari 2023 kan kommuner och föreningar ansöka om LOVA-bidrag för vattenvårdsprojekt. Ofta uppstår må...
 • 2022-12-01

  Kaunis Iron AB får miljötillstånd för gruvverksamheten i Pajala

  Idag meddelade mark- och miljödomstolen att de beviljar Kaunis Iron AB:s ansökan om tillstånd till befintlig och utökad ve...