Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängd skyddsjakt på varg

Kartan visar avgränsningarna för skyddsjaktsområdet. Det går från södra Växjö, sedan sydöst ungefär mittemellan Lessebo och Tingsryd, västerut förbi Fridafors och söder om Älmhult bort mot Markaryd och därefter upp mot Ljungby i norr, mot Alvesta och tillbaka till Växjö. Konstaterade attacker av aktuell varg har skett framförallt i de södra delarna av området.

Klicka för större bild.

Skyddsjaktsbeslutet på vargen G93-23 har förlängts till den 15 februari 2024. Fortfarande gäller att skyddsjakten startar först vid nästa vargangrepp och inte får riskera vargparet i Kosta.

Efter överklagande av det ursprungliga beslutet, och väntan på avgörande från förvaltningsrätten, hindrades skyddsjakten under mer än halva perioden.

– Det finns kvalitetssäkrade observationer av varg på två ställen den 22 januari, den ena tre kilometer och den andra två mil från länsgränsen. Därför ser vi fortfarande risk för angrepp i länet och ett behov av att förlänga perioden för skyddsjakten, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare.

Skyddsjakten startar vid nästa angrepp och gäller alltså till och med den 15 februari 2024.

Teckenförklaring karta

  • Röd linje: gräns för skyddsjaktsområdet. Gränsen tar hänsyn till vägnät och länsgräns. Ett rejält karantänområde mot Kostareviret är taget. Storleken motiveras av att vargen rör så pass mycket på sig.
  • Röda stjärnor: konstaterade angrepp av G93-23.
  • Gul stjärna: misstänkt angrepp av G93-23.
  • Röd fyrkant: förmodat orelaterat angrepp.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss