Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hur gör vi samhället motståndskraftigt samtidigt som vi vill undvika beroenden som påverkar klimatet?

Den 8 juni bjöd Länsstyrelsen Kronoberg in till årets Samhällsutvecklingsforum på Konserthuset i Växjö. ”Ett hållbart samhälle i en orolig tid” var temat för dagen.

Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Vi arbetar för att få till en grön omställning med minskade fossila utsläpp och minskad klimatpåverkan. Samtidigt lever vi i en värld med krig i Europa. Vi bygger upp vårt civila försvar som ska se till att samhället kan fungera under den värsta av prövningar

Men hur ska vi göra samhället motståndskraftigt samtidigt som vi undviker beroenden som påverkar klimatet? Och hur klarar vi självförsörjning samtidigt som vi behöver utöka alternativa energikällor och boende till en växande befolkning? Hur motverkar vi att utsatta grupper inte drabbas hårdast av alla i kris och krig? Samhällsutvecklingsforum försöker sätta ljus på flera av dessa utmaningar som vårt samhälle står inför.

– Samhällsutvecklingsforum är tänkt som en arena där vi möts mellan olika organisationer och discipliner för att diskutera frågor som påverkar oss i vår utveckling, hur dessa frågor ofta står i konflikt med varandra och hur vi på olika nivåer ska hantera den komplexa verklighet vi har framför oss, säger Carin Lamme Lindh, samhällsutvecklingsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg.

– Vi hoppas att deltagarna efter dagen har fått en djupare och bredare förståelse för den vidd av frågor som berör vår samhällsutveckling och förhoppningsvis också mod och kraft att ta sig an dem, säger Carin Lamme Lindh.

Föreläsningar

 • Hur kan lokalt producerad förnybar energi bidra till ett motståndskraftigt energisystem?
  Elisabet Falemo, civilingenjör och innovationsstrateg på RISE
 • Maten, elen eller boendet – hur använder vi vår mark?
  Johan Loberg, beredskapshandläggare på Jordbruksverket
 • Den civila beredskapen börjar i hemmet – hur gör vi hemberedskap till en gemensam angelägenhet?
  Linda Kvarnlöf, universitetslektor vid Mittuniversitetet
 • Kulturarv vid kris och i krig: vad gör det med människor?
  Mattias Legnér, professor i kulturvård vid Uppsala universitet

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss