Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets kulturmiljöbidrag ökar med en halv miljon kronor

Ladugård med omlagt tak.

Kulturreservatet komministerbostället Råshult fick 2022 bidrag för omläggning av taket på Linnéstugan och ladugården. Satsningen fortsätter.

Länsstyrelsen Kronoberg fick i år drygt 6,8 miljoner kronor i anslag från Riksantikvarieämbetet till kulturmiljövård 2023 samt 2 miljoner kronor inför nästa år. Det innebär en ökning av årets kulturmiljöbidrag med en halv miljon kronor jämfört med förra året.

– Vi kan konstatera att trycket på bidragsmedel inte minskar. Sedan tidigare finns redan ett antal ansökningar som har fått vänta på sin tur på grund av tuffa prioriteringar och akuta behov, säger Julia Chirokova, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen Kronoberg. Det handlar om ansökningar för skyddad bebyggelse som byggnadsminnen, bebyggelse i kulturreservat samt inom riksintresse.

– Det är både välkommet och roligt med en utökning av bidragsanslaget eftersom behovet i inkomna ansökningar överstiger de medel vi blivit tilldelade. Kulturmiljöbidraget är mycket betydelsefullt för privatpersoner, organisationer och företag som förvaltar kulturhistoriska anläggningar, säger länsantikvarie Heidi Vassi.

Riksantikvarieämbetet noterar fortsatt stora behov av bidragsmedel till kulturmiljövården i länen. Länsstyrelserna har svårt att prioritera särskilt kostsamma objekt vilket riskerar att stora kulturmiljövärden går förlorade.

Riksdagen har i år fördelat 269 miljoner kronor till kulturmiljövård vilket är samma belopp som förra året. Länsstyrelserna fick mer än tidigare år, 254,2 miljoner kronor, att fördela i länen.

Målet med kulturmiljöbidraget är att det ska uppnå största möjliga effekt och nytta för kulturmiljön samt bidra till att uppfylla de nationella målen för kulturmiljöarbetet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss