2011:15 - Etablering av musselodling i Halland län
Odling av blåmusslor har pågått i Sverige sedan 1970‐talet. Produktionen har i huvudsak skett i Bohuslän. Produktionen har varit relativt jämn hela tiden och är relativt sett liten; 1000‐ 2000 ton skördas årligen och säljs för konsumtion. Den totala konsumtionen är ca 13 000 ton, vilket innebär att merparten av musslorna importeras. Blåmusslan utgör ett högvärdigt livsmedel och en värdefull proteinkälla, rik på viktiga vitaminer, spårämnen och omega‐3. Eftersom musslan befinner sig långt ner i näringsväven och lever på att filtrera plankton och små partiklar blir energiåtgången mycket låg för musslans tillväxt. Eftersom musslor tar upp näringsämnena fosfor och kväve vid sin tillväxt kan därför musselodlingar få en ganska stor betydelse för att rena kustvattnen från övergödning.
Om publikationen
- Publiceringsår:
- 2011
- Publikationstyp:
- Rapport
Ämnen:
- Djur
- Fiske
- Lantbruk
- Landsbygd
- Natur