Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gör det som är bäst för din häst och hjälp oss stoppa kvarkan

Häst blickar ut från stall. På bilden står det Stoppa kvarkan, 6-12 maj 2024

Kvarka är en allvarlig sjukdom som påverkar de drabbade hästarna, verksamheten och hela hästnäringen. I snitt drabbas i Sverige ett nytt stall i veckan av kvarka. Den här veckan deltar Länsstyrelsen i kampanjen Stoppa kvarkan. En informationskampanj som vill få oss att våga prata om kvarka och vaccinera våra hästar.

Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom och i Halland får vi in omkring tio misstankar per år, men alla är inte positiva. Vi på Länsstyrelsen vill att man som hästägare är medveten om att det är bättre att prata om sjukdomen än att man tystar ner den och chansar. Vi hoppas att kampanjen hjälper till med detta, säger länsveterinär Marie Baaz på Länsstyrelsen i Hallands län.

6–12 maj 2024 är det dags för årets kampanj #Stoppa kvarkan. Länsstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt och flertalet hästorganisationer deltar i det viktiga arbetet med att uppmärksamma den smittsamma luftvägssjukdomen kvarka som kan drabba hästar. Syftet är att öka kunskapen om den smittsamma sjukdomen och informera om hur du som hästägare kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Detta kan du göra som hästägare

I år är kampanjens budskap ”Gör det som är BÄST för din häst” och det innebär i korthet att:

  • Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka
  • Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd
  • Separera, isolera, och signalera snabbt
  • Ta tempen och ha koll på din häst

Vaccination och andra förebyggande åtgärder

Att känna sin häst och veta vad den har för normaltemperatur är en bra förebyggande åtgärd, då kan du snabbt upptäcka om din häst börjar bli sjuk. Att se till att det finns möjlighet att hålla en god hygien i stallet samt ha ett speciellt utrymme för nya hästar är två andra bra tips för att förebygga smitta.

Om smittan ändå kommer in i stallet är det bra att ha tänkt igenom hur man snabbt kan isolera sjuka hästar för att minimera smittspridningen. Det är också viktigt att ha tänkt igenom sina hygienrutiner, alltså hur man löser till exempel handhygien kring sin sjuka häst och ser till att bryta smittvägarna inom anläggningen, säger länsveterinär Marie Baaz.

Att vaccinera sin häst mot aktuell sjukdom kan också vara en viktig förebyggande åtgärd. Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om och i så fall när det kan vara lämpligt att vaccinera hästen.

Du hittar mer information på kampanjens webbplats:

Stoppa kvarkan 202 på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss