Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu upphävs högriskområde för fågelinfluensa

Bruna och vita höns ute på en gräsmatta.

Den 29 april 2024 upphävde Jordbruksverket högriskområdet för fågelinfluensa för flera kommuner i södra Sverige. Det är därmed fritt fram för fjäderfä och andra fåglar i fångenskap att gå fritt utomhus i hela Halland igen. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang i hela landet.

Vi är nu inne i en varmare period, en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad och förekomst av fågelinfluensa hos vilda fåglar bedöms ha avtagit. Jordbruksverket upphäver därmed restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.

Var fortsatt uppmärksam

Även om högriskområden upphävs finns risken för smittan kvar och därför är det fortsatt viktigt att du som djurhållare är vaksam, har goda smittskyddsrutiner och tillämpar åtgärder för att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar. Ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Fågelinfluensa, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss