Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Halland har fått sitt första vargrevir

Varg i skogen som står och spejar mot något som vi inte ser.

Efter genomförda spårningar i januari, kan Länsstyrelsen i Hallands län nu fastställa det första vargreviret i länet.

Resultaten av snöspårningarna bekräftar att det är två vargar som rör sig tillsammans inom ett avgränsat område.

Det är dokumenterat att två vargar har bestämt sig för detta område och att de lämnar de spårtecken som för vargar signalerar att området är upptaget säger Martin Broberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Hallands län.

DNA-analyser har bekräftat identiteterna av båda vargindividerna och att de båda var kända från Halland sedan tidigare. Hanen, G69-22, är född i reviret Siggefora 1 (Uppsala-/Gävleborgs län), medan tiken, G99-23, har sitt ursprung i reviret Viken 1 (Västra Götalands län).

De genomförda spårningarna har varit inom ett relativt begränsat område och nu återstår för länsstyrelsen att fastställa revirets gränser.

Det är känt att vargrevir kan vara mycket stora och att vargarna spenderar sin tid olika inom reviret. Av denna anledning kan det ta lång tid innan vi kan uttala oss om gränser med någon större precision säger Martin Broberg.

Under perioder utan snö kan spillning och rester från byten indikera var vargarna har rört sig. Länsstyrelsen vill därför uppmana den som hittar detta att fotografera och omgående rapportera i Skandobs Länk till annan webbplats.

Det område som hittills har varit vargarnas kärnområde ligger mellan de båda samhällena Simlångsdalen i norr och Mästocka i söder. Länsstyrelsen kommer att fortsätta övervaka och analysera varg och lodjur i länet för att säkerställa en hållbar samexistens mellan människor och rovdjur.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss