Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Internationell konferens om havsnejonöga i Halland

Bild av havsnejonöga

Den 16-18 oktober hålls en internationell konferens om havsnejonöga i Halland. Det är deltagare från ett flertal länder som kommer att träffas under tre dagar för att utbyta erfarenheter och diskutera. De kommer bland annat ta upp åtgärder för hur vi kan rädda havsnejonöga och vad vi kan göra tillsammans.

I Sverige 2023 hade vi vid årets inventering under 50 stycken havsnejonögon kvar och endast i ett fåtal vattendrag, 6 stycken i Sverige. I Halland såg vi dem i år i Ätran (24 st passerade fiskräknaren), i Rolfsån och i Suseån.

Antalet havsnejonögon har under de senaste åren minskat drastiskt då vi 2010 hade över 400 havsnejonögon vid Herting i Ätran. Idag har vi under 50 st kvar i hela landet. Havsnejonöga är en art som har funnits i över 400 miljoner år och som nu håller på att utrotas. Vi behöver alla känna till att den finns och arbeta för dess bevarande. Akuta åtgärder krävs.

Konferensen är ett möte som vi hoppas ger avstamp till fortsatt arbete internationellt för artens överlevnad. Deltagarna kommer från bland annat USA, Belgien, Portugal, Irland och Frankrike. Dagarna arrangeras i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten (HAV), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och länsstyrelserna i Halland, Västragötaland och Skåne.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss