Att tolka historiska landskap

Fägata.
Med hjälp av historiska kartor och fältstudier lär vi oss se med ”rätt ögon”, tolka kartorna, och läsa landskapet för att till sist kunna upptäcka de fysiska lämningarna ute i markerna. Allt under vägledning av Dan Carlsson, docent i kulturgeografi och arkeologi.
Vi spenderar förmiddagen i Vänge bygdegård där vi ägnar oss åt kartstudier och får lyssna till föreläsningar i ämnet. Efter lunch tar vi oss ut i fält i området kring Vänge och Sjonhem.
Om föreläsaren
Docent Dan Carlsson har varit verksam på Gotland inom arkeologi och kulturgeografi i 50 år. Redan 1979 disputerade Dan med Kulturlandskapets utveckling på Gotland: en studie av jordbruks-och bebyggelseförändringar under järnåldern.
Som arkeolog och kulturgeograf har han hunnit arbeta på både Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen och som lärare på Stockholms universitet och Campus Gotland. Dan Carlsson har hållit i årliga arkeologikurser i nära 25 år, ägnat en stor del av yrkeslivet åt historiska lanskapsfrågor, kulturmiljöfrågor och uppdragsarkeologi av olika slag.
Med sin stora kunskap och drivna engagemang, har Dan väglett och visat vägen till historiens förtrollade värld för en väldig mängd människor genom åren!
Studiebesök i fält
Efter lunch beger vi oss i egna bilar ut till två olika intressanta områden i Vänge samt i Sjonhem socken.
Ute i fält praktiserar vi våra nya kunskaper och tränar på att ”läsa landskapet” och att hitta fysiska spår efter människors liv och brukande av markerna sedan många många generationer tillbaka.
Praktisk info
Plats: Vänge bygdegård, och i områden kring Vänge och Sjonhem.
Tid: 19 oktober 2023 klockan 10.00-15.00.
Lunch: Ta med egen lunch och fika.
Klädsel: Det blir en del promenerande i fält, så välj kläder efter väder.
Transport: Till fältövningen behövs egna bilar, eller samåkning i annan deltagares bil.
- Var:
- Vänge bygdegård
- Kostnad:
- 0
- Sista anmälningsdag:
- 17 okt 2023
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.