11 apr 2024 klocka 09.15 - 16.30

Temadag - Beredskap och livsmedelsförsörjning

säckar, fisk och morrötter

Vårt samhälle är sårbart och produktionen av livsmedel är beroende av en stabil omvärld. Sveriges livsmedelsberedskap har seglat upp som en uppmärksammad och viktig fråga i samhället, mycket beroende på klimatförändringar och omvärldsläget.

Gävleborgs livsmedelsberedskap är en komplex fråga som måste belysas från flera olika håll. Med anledning av detta anordnar Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, LRF Gävleborg samt MatVärden en temadag där vi tillsammans samverkar för en robust livsmedelsproduktion och konsumtion i länet.

Inbjudan riktar sig till lantbrukare och andra företagare inom livsmedelskedjan, politiker, tjänstepersoner, intresseorganisationer och akademin.

Dagen avslutas med en marknad med lokala producenter där du har möjlighet att köpa god mat.

Frivilliga försvarsorganisationer deltar som utställare under dagen.

Program

09.15 Fika

09.45 Inledning

  • Ronny Stjernlöf, Avdelningschef säkerhet- och beredskapsenheten Region Gävleborg och Jennie Berg, Försvarsdirektör Länsstyrelsen Gävleborg.
  • Food security in a turbulent world – the case of Finland
    Jansik Csaba, forskare, Naturresursinstitutet (Luke), Finland.

10.45 Paus med lokala smakprover

  • Sveriges livsmedelsberedskap - vad är på gång?
    Lena Lind, Livsmedelsverket.
  • Gävleborgs livsmedelsberedskap
    Britt-Marie Stegs, MatVärden.

12.00 Lunch

13.00 Valbart pass 1

  • Måltidsupphandling ur ett beredskapsperspektiv
    Sofia Regefalk och Ulrika Gustafsson, Region Gävleborg.
    Sårbarheter i dagens livsmedelsförsörjning – ur ett kommunalt perspektiv
    Daniel Kriegelstein, Söderhamns kommun.
  • Lokala och korta livsmedelskedjor för ökad livsmedelsproduktion
    Marije Renkema och Afshana Saleh, Högskolan i Gävle.
  • Hur passar gården in i livsmedelsberedskapen?
    Lotta Zetterlund med flera, LRF.
  • Potatisuppropet – potatis en viktig gröda i kris. Med provsmakning
    Rebecka Wikström, Länsstyrelsen Gävleborg och Nanna Jan-Ers, MatVärden.

13.40 Fika

14.10 Valbart pass 2

  • MatTanken Offentliga måltider och beredskap. Beredskapsnätverk och arbete med inköpsstatistik
    Anna Lundstedt, Jordbruksverket.
  • Hållbara affärsmodeller för lokala livsmedel
    Lea Fobbe, Högskolan i Gävle.
  • Energieffektivisering inom lantbruket
    Lotta Zetterlund med flera, LRF.
  • Samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor för ökad beredskap
    Britt-Marie Stegs, MatVärden.

15.00 Summering och företagspitch

  • Britt-Marie Stegs, MatVärden och Anette Jonsäll, Region Gävleborg.

15.30 Marknad med lokala produkter

Var:
CFL Söderhamn, Södra järnvägsgatan 7, Söderhamn
Kostnad:
Kostnadsfritt - deltagare betalar lunch själva
Sista anmälningsdag:
03 apr 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Sista anmälningsdag är den 3 april klockan 23.30.






Valbara pass
Det finns två valbara pass under dagen. Se programmet ovan för mer information. Den fetade texten i programmet motsvarar namnet på passet.
Valbart pass 1 * (obligatorisk)
Valbart pass 1




Valbart pass 2 * (obligatorisk)
Valbart pass 2




Agenda 2030 i Gävleborgs län

Agenda 2030 ingår i Länsstyrelsen Gävleborgs läns strategiska arbete och verksamhetsplanering.
Vi arbetar för att bidra till att uppfylla målen i den globala agendan, tillsammans med regionala och lokala aktörer.

Agenda 2030

Agenda 2030, Globala målen Länk till annan webbplats.

Globala målen mål 2, ingen hunger.Förstora bilden
Globala målen mål 4, god utbildning för alla.Förstora bilden
Globala målen mål 7, hållbar energi för alla.Förstora bilden
Globala målen mål 12, hållbar konsumtion och produktion.Förstora bilden

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss