Färnebo-Näs - knärot på knärot!

I Färnebo-Näs har du stor chans att träffa på den lilla fridlysta orkidéen knärot. Den förekommer spritt i hela området. Knärot blommar i juli och augusti men de typiska bladen kan ses hela året.

Markering på ett träd med skrovlig bark. Markeringen består av en stjärna med sex uddar som sitter ovanför en bred ring runt en trädstam

Friluftsliv

Färnebo-Näs ligger förhållandevis avsides, så här kan du få uppleva stillhet. Då det inte finns några markerade stigar i området, behöver du vara förberedd på att ta dig runt i den vildvuxna skogen helt på egen hand.

Notera att det även kan vara svårt att ta sig till området. Här finns inte någon parkeringsplats eller markerad stig som kan ta dig ända fram till reservatsområdet.

Naturen

Naturreservatet utgörs av en skogbevuxen höjd som till stor del är omgiven av öppna jordbruksmarker. Området är lätt kuperat och på marken växer framför allt blåbärsris. I fuktigare delar och i sänkor är vegetationen mer mossrik. Skogsbruk har inte bedrivits i någon högre grad, vilket innebär att skogen är tämligen olikåldrig med många gamla barrträd. Inslaget av död ved, torra träd och liggande murkna stammar finns bitvis i stora mängder.

I Färnebo-Näs kan du hitta flera intressanta skogsarter, till exempel ullticka som du kan hitta på fallna stammar av gran. I området har också den fridlysta orkidén knärot en ovanligt stor förekomst.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!

Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.

Det är förbjudet att:

  • gräva, hacka, rista, måla eller på annat sätt skada jordytan eller fasta naturföremål såsom berghällar och stenblock,
  • bryta kvistar, fälla eller skada levande eller döda träd och buskar,
  • plocka, gräva upp eller skada svampar, lavar, mossor, örter eller andra växter, med undantag för plockning av enstaka exemplar. Bär och matsvamp får plockas för husbehov,
  • insamla insekter eller andra ryggradslösa djur, med undantag för enstaka individer för artbestämning. Dessa får dödas och tas med ut ur reservatet,
    framföra och ställa upp motordrivet fordon och släp,

Dessutom är det förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:

  • sätta upp tavla, skylt, affisch eller permanent markera spår,
  • utföra vetenskapliga undersökningar eller bedriva miljöövervakning som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Sala

Skyddat år: 2025

Areal: 10 hektar

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Kontakt

Enheten för naturskydd och förvaltning

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss